Archiv článků

Vláknina

17.05.2013 21:34
  Vlákninou se označuje část stravy, která není rozkládána enzymy trávicího ústrojí člověka. Prochází tak (s výjimkou části rozpustné vlákniny) v nezměněné formě tenkým střevem a může být fermentována teprve účinkem enzymů mikroflóry tlustého střeva za vzniku energeticky využitelných mastných...

Sacharidy

17.05.2013 21:32
    Sacharidy představují další základní složku stravy. Vznikají v přírodě v buňkách fotoautotrofních organizmů tzv. fotosyntézou. Jejich zdroji v potravě jsou kromě mléka potraviny rostlinného původu. Tvoří velkou skupinu chemických látek, jejichž základ tvoří tzv. cukerné...

Zdroje a funkce vitamínů

17.05.2013 21:29
  VITAMIN ZDROJE FUNKCE A (RETINOL) Máslo, tučné mléčné výrobky, vejce, játra, rybí tuk, roztíratelné jedlé tuky Podpora očního barviva, podpora imunitního systému, stavba a podpora epitelu (kůže a...

Vitaminy

17.05.2013 21:24
  Vitaminy jsou organické látky neenergetické povahy, které organizmus potřebuje, ale neumí je sám syntetizovat vůbec, nebo jen nedostatečně, a proto musí být přijímány v potravě (s výjimkou vitaminu D). Vitaminy se vyskytují v malých koncentracích prakticky ve všech potravinách. Každý má svou...

Pitný režim

17.05.2013 21:22
      V případě nedostatečného příjmu tekutin se dostavuje pocit žízně, který je vyvolán stimulací mozkových center (hypothalamus) při vyšší osmolalitě (zahuštění) tekutin. U starších osob a malých dětí není tento pocit natolik silný, aby byly tekutiny přijímány v dostatečném...

Voda

17.05.2013 21:16
  Voda nepatří mezi živiny, ale její přívod a správné udržování vodní rovnováhy v organizmu je nezbytné. Voda tvoří největší část lidského těla, 50-75%, v nepřímé závislosti na zastoupení tělesného tuku, větší množství vody v těle mají muži, menší množství mají ženy, u dětí je procento vyšší...

Ateroskleróza

13.05.2013 21:07
  Ateroskleróza je příčinou závažných onemocnění srdce a cév, která patří mezi nejčastější příčiny úmrtí ve vyspělých zemích. Nejzávažnější z nich je infarkt myokardu a cévní mozková příhoda (mozková mrtvice).   Tato porucha je charakterizována degenerativním postižením cévní stěny, které...

Označování biopotravin

14.05.2012 09:41
  Každá biopotravina musí být označena grafickým znakem BIO s nápisem “Produkt ekologického zemědělství“ (Obr.č.1). Takto označená potravina musí byt vyprodukovaná podle Zákona o ekologickém zemědělství, a také musí byt ověřena jednou z nezávislých kontrolních organizaci, které jsou...

Kojení vs. umělá mléčná výživa

09.02.2012 22:03
  Umělá mléčná výživa jistě jste se již setkali s billboardy, reklamami nebo vzorky. Je tato výživa tak ideální a bezpečná, jak se nám snaží její výrobci vnutit? Nebo je bychom ji měli pokládat za léčivo, které může pomoci, ale také ublížit? Kojení je nenahraditelný způsob...

Mýty a pověry o kojení

09.02.2012 20:31
  Jistě jste se i vy setkala se spoustou zaručených rad od babiček o tom co jíst, pít nebo jak se chovat pokud kojíte své dítě. Zde je přehled těch nejznámějších, které však ne vždy vedou k pozitivnímu výsledku….   Časté kojení snižuje tvorbu mléka Naopak, časté kojení...

Záznamy: 1 - 10 ze 43

1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>