Vitaminy

17.05.2013 21:24

 

Vitaminy jsou organické látky neenergetické povahy, které organizmus potřebuje, ale neumí je sám syntetizovat vůbec, nebo jen nedostatečně, a proto musí být přijímány v potravě (s výjimkou vitaminu D). Vitaminy se vyskytují v malých koncentracích prakticky ve všech potravinách. Každý má svou vlastní funkci a nemůže být nahrazen jinou látkou. Podílejí se na řadě biochemických reakcí, jsou nezbytné pro udržení tělesných funkcí a výstavbu nových tkání, některé vitaminy (např. E, C, A, β-karoten) na náš organizmus působí ochranně (proti volným radikálům), jiné posilují imunitní systém a mají vliv na vstřebávání některých minerálních látek atd.

 

Dlouhodobý nedostatek vede k hypovitaminóze a v těžkých případech až k avitaminóze (k úplnému nedostatku určitého vitaminu). Nadbytek vitaminů přiváděných potravou je obvykle z těla vyloučen, ale v určitých případech může mít i toxické následky (např. vitamin A,D).

 

Situace, za kterých je třeba přísun vitaminů zvýšit:

◦ stres, různá onemocnění

◦ dlouhodobý pobyt ve znečištěném ovzduší

◦ dlouhodobé pravidelné užívání některých léků

◦ období těhotenství (pozor na vyšší dávky vitaminu A, mohou poškodit plod) a kojení

◦ dlouhodobé užívání hormonální antikoncepce

◦ kuřáctví, konzumace většího množství alkoholu

◦ vrcholový sport

 

Rozlišují se vitaminy rozpustné v tucích, tzv. liposolubilní vitaminy (A, D, E, K), které mohou být v těle ukládány po delší dobu (proto jejich nadměrný příjem může mít i toxické následky) a vitaminy rozpustné ve vodě, tzv. hydrosolubilní vitaminy (komplex vitaminu B, vitamin C), které  nejsou ukládány, proto musí být jejich přívod potravou plynulý (s výjimkou vitaminu B12).

 

Autor: Mgr. Karla Krčálová, nutriční terapeut