Mýty a pověry o kojení

09.02.2012 20:31

 

Jistě jste se i vy setkala se spoustou zaručených rad od babiček o tom co jíst, pít nebo jak se chovat pokud kojíte své dítě. Zde je přehled těch nejznámějších, které však ne vždy vedou k pozitivnímu výsledku….

 

Časté kojení snižuje tvorbu mléka

Naopak, časté kojení zvyšuje tvorbu mléka. Tvorba mléka funguje na principu poptávky-nabídky, tedy čím více mléka dítě vypije, tím více mléka se vytvoří. Tedy čím častěji kojíte, tím více budete mít mléka.

 

Na podporu tvorby mléka je dobré pít pivo nebo mléko

Kravské mléko nepodporuje tvorbu mléka mateřského, pouze pomáhá k tomu, aby v mateřském mléce a ve vašich kostech byla dostatek vápníku pro růst dítěte. Kojící ženy by neměli užívat alkohol v jakékoli podobě, protože alkohol přechází do mateřského mléka a ovlivňuje vývoj mozku dítěte.  Pivo nemá vliv na tvorbu mléka. Co může pomoci vytvořit více mléka, jsou bylinky: řecké seno a benedikt lékařský.

 

Kojení je spolehlivou antikoncepcí

Částečně pravda, pokud žena kojí plně, tedy dle potřeb dítěte je prvních 10 týdnů od porodu neplodná s pravděpodobností otěhotnění méně než jedno %. Pokud však žena nekojí plně a začne mít pocity vlhka v rodidlech je to signálem, že může dojít k otěhotnění. Optimální antikoncepcí po porodu může být kondom nebo sledování se dle pravidel symptotermální metody plánování rodičovství.

 

Dítě se musí kojit po 3 hodinách, aby se nesmíchalo natrávené mléko s čerstvým mlékem

Toto doporučení je nesmyslem. Mateřské mléko je pro dítě přirozenou potravinou stejně jako pro nás maso, brambory, zelenina a jiné. Pokud se dítě potřebuje kojit častěji, nemusíte mít z této pověry obavy, natrávené mléko a čerstvé mléko se zcela přirozeně v trávicím traktu stráví. Stejně jako pokud vy sníte gulášovou polévku, palačinky a vypijete jablečný džus.

 

Měkké nebo ochablé prsy signalizují málo mléka

Naopak, čím více je prs vyprázdněný tím více mléka se pro příští kojení vytvoří. Měkké prsy mohou dítěti usnadnit přisávání. Proto, máte-li tvrdé prsy je dobré před přiložením dítěte trochu mléka odstříkat, aby prs změknul.

 

Žena s malými prsy nemá dostatek mléka

Velikost prsou není rozhodující pro tvorbu mléka, mléko se v prsou tvoří neustále. Pro tvorbu mléka je rozhodující správná technika a frekvence kojení.

 

Při každém kojení je nutné, aby dítě pilo z obou prsou

Omyl. Pokud se dítě nakojí a již na prsu nesaje ani po stlačení prsu a o druhý prs nemá zájem, není potřeba dítě k druhému prsu již přikládat.

 

Slabé mléko

Prapodivný „terminus technikus“  Slabé mléko neexistuje. Pokud kojíte a vaše dítě nepřibírá, je nutné zkontrolovat techniku kojení, protože jen správným přiložením a dobrým sáním může dítě získat dostatečné množství mléka a tak kvalitně růst.

 

Dítě je nutné vážit před a po kojení

Vážení před a po kojení je nic neříkajícím údajem. Pokud jste to někdy zkoušeli, možná se vám stalo, že dítě před kojením vážilo více než po kojení. Vážení je stresující záležitost. Přenechejte vážení na pediatrovi, který může sledovat vývoj váhy v delším časovém období. Jediné co opravdu potřebujete vědět je to, zda vaše dítě získává a pije mléko, to zda tomu tak opravdu je poznáte pouze podle pauzy v bradě.

 

Před kojením je nutné dítě přebalit

Pokud jste se někdy této rady držela, jistě jste velmi brzo zjistila, že dítě často v průběhu kojení plenu znečistí. Je to z toho důvodu, že mu začne lépe fungovat trávicí ústrojí. Mimochodem často kojené a nošené děti trpí i méně „prdíky“.  Pokud dítě začne vydávat signály k tomu, že chce být kojeno, přiložte ho k prsu co nejdříve a kojení příliš neoddalujte. Snadno se tak stane, že dítě při přebalování, vážení a jiných aktivitách příliš vyhladoví a bude u prsu brečící a velmi nevrlé.

 

Nemocná matka by neměla kojit

Naopak, dítě tak získává řadu imunitních faktorů, které jej chrání před nemocemi nebo pomáhají k jejich lehčímu průběhu.

 

Pokud má matka horečku nesmí kojit - dítě se spálí o mléko

I pokud by žena měla teplotu 40°C dítě se o mléko neopaří a žena tedy může bez obav kojit i při teplotách.

 

Kojící matka nesmí užívat léky

Na trhu existuje velká řada léků, které jsou s kojením slučitelné, a tyto máte nárok požadovat od svého lékaře. Přednost kojení výrazně převyšuje nad případným nebezpečím z léků pro dítě.

 

Pokud matka prodělala operační zákrok, může kojit až den od provedení výkonu

Ženy mohou začít kojit ihned po zákroku a lepší nemocnice by je měly hospitalizovat spolu s dítětem.

 

Nemocné dítě nebo dítě s průjmem by nemělo být kojeno

Protože se mateřské mléko umí plně přizpůsobit aktuálním potřebám dítěte. Tak pro nemocné dítě vytvoří řadu ochranných látek, které pomáhají jeho dřívějšímu uzdravení.

 

Kojení do 3 a více let je nevhodné, vychovává závisláky

Ve světě je průměrný věk ukončení kojení 4,2 roku. Děti, které jsou kojeny několik let nejsou závislé, naopak získávají jistotu a pocit bezpečí a to je v pozdějším věku činí nezávislejšími. Děti jednoho dne sami ustoupí od kojení, protože dojdou k prvnímu zásadnímu rozhodnutí.

 

Kojení v průběhu dalšího těhotenství není možné

Studie prokázaly, že kojení v průběhu těhotenství neohrožuje matku, dítě ani plod.

 

Kojení dětí různého věku není možné

Naopak. Pokud se rozhodnete kojit s novorozencem i jeho staršího sourozence odpadne vám řada problémů. Starší dítě často na mladšího při kojení žárlí, to se projevuje různě (brekem, zlobením, opětovným pomočováním, odmítáním komunikace, aj.) Nemějte strach, mléka se bez problémů vytvoří dost pro oba.

 

Máte nějaké další dotazy?

Zeptejte se