Podpora laktace

20.10.2011 11:19

Některé bylinné léčebné prostředky pomáhají zvyšovat tvorbu mléka. Téměř každá kultura má nějakou bylinku nebo rostlinu nebo nápoj na zvýšení tvorby mléka. Některé fungují jako placebo, což je v pořádku, některé nefungují vůbec, některé mají jednu nebo více aktivních složek. Některé obsahují aktivní složky, které nezvýší tvorbu mléka, ale mohou mít nežádoucí účinky. Pozor, i bylinky mohou mít vedlejší, dokonce i vážné účinky.

Léky z přírodních zdrojů jsou stále léky a neexistuje 100% bezpečný lék. Naštěstí dítě dostává jen nepatrné procento z matčiny dávky, jako je tomu u většiny léků. A tak je vysoce nepravděpodobné, že na dítě bude mít užívání bylinek negativní vliv.

 

Dvě bylinky, které tvorbu mléka zvyšují, jsou Pískavice řecké seno a Benedikt lékařský
 

Pískavice řecké seno

Odolná jednoletá bylina. Semena pískavice se odpradávna používala k přípravě jídel a léčení lidí po celé Evropě.

 

Dostupnost a způsob užití:

Celá nebo drcená semena - jakékoli kořenářství: tyto je možné vmíchávat do salátů, jogurtu, polévek, kaší, omáček, je však vhodné ji po přidání rychle zkonzumovat, protože tato směs bobtná. Pro podporu laktace užívejte 3 lžíce 3x denně.

 

Tablety na obalu těchto přípravků je napsána výstraha:  "nesmí užívat kojící matky". Netrapte se kvůli tomu, tyto byliny jsou pro matku bezpečné, protože se jejich jen velmi málo dostává do mléka. Doporučené množství: 3 tablety 3krát denně

 

Z rozdrcených semen pískavice si můžete připravit také čaj: použije se 1 lžička semene na 1 šálek vody (250 ml) je nutné ho vypít dostatečné množství k dosažení účinku, protože množství bylin, které v něm požijete, je mnohem menší. 

Případně je možné zakoupit čaj s pískavicí a fenyklem: čaj weleda, ale opět pozor na nedostatečné množství bylin.

 

Protože bylinné účinné prostředky nejsou standardizované, tak ačkoliv tablety sena obsahují např.. 405, 505, 605 nebo 705 mg v tabletě ve skutečnosti nevíte, kolik účinné složky jste požili. Pískavice má svéráznou vůni.

Pokud ji necítíte na své pokožce, neužíváte jí dost, i když berete 3 tablety 3krát denně. 

 

Pískavici je vhodné užívat s Benediktem lékařským:

 

Benedikt lékařský je možné zakoupit ve formě tablet nebo tinktury. Na obalu tinktury je uvedeno, že Benedikt lékařský by neměly užívat kojící matky, pravděpodobně kvůli nepatrnému množství alkoholu, které by matka mohla v tinktuře požít. 

 

Množství k užití: Benedikt lékařský: 3 tablety 3krát denně nebo 20 kapek tinktury 3krát denně

  • Pískavice řecká a Benedikt lékařský zjevně fungují lépe, pokud jejich užíváte najednou, nikoliv pouze jeden z nich.
  • Pískavice řecká a Benedikt lékařský účinkují rychle. Pokud budou opravdu fungovat, všimnete si rozdílu obvykle do 3 až 4 dnů od začátku užívání. Pokud ne, tak pravděpodobně nepomohou.
  • Pískavice řecké seno se obvykle prodává v kombinaci s tymiánem. Nekupujte tuto kombinaci, ale snažte se sehnat čistou pískavici z důvodu většího množství účiné látky
  • Pískavice řecká a Benedikt lékařský pravděpodobně účinkují lépe v prvních pár týdnech než později. Nejlépe účinkují v prvním týdnu.
  • Pokud chcete přestat s užíváním sena a Benediktu, můžete přestat náhle nebo v průběhu jednoho týdne.
  • Pískavice řecké seno nezpůsobuje nízkou hladinu cukru v krvi. Není známo, proč se to někdy říká.
  • Mezi další bylinky, které se používají ke zvýšení tvorby mléka, patří: malinový list, fenykl, pivovarské kvasnice, vojtěška, kopřivový čaj a mnoho dalších. 
  • Zapamatujte si! Bylinky jsou pouze jednou částí řešení problému s "nedostatkem mléka" (viz materiál Protokol ke zvýšení přísunu mléka). Viz též videa na stránce www.drjacknewman.com o tom, jak přisát dítě, jak zjistit, zda dítě dostává mléko, jak použít stlačování prsu, jak použít laktační pomůcku jakož i jiné materiály o kojení.

Domperidon a motlium

Pokud se matka potřebuje "rozkojit" nebo pokud poklesne mlíčko v pozdějším období, třeba ve 3 měsících jsou vhodnější na rozkrojení  tablety Motilium 3× denně 30 mg.

 

Motilum:

Volně prodejný lék v lékárnách

Účinou látkou je domperidon v množství 10mg v jedné tabletě

Doporučené dávkování je 1 tableta 3x denně

 

Domperidon

Lék vázaný na lékařský předpis

Účinná látka domperidon v množství 30 mg v 1 tabletě

Doporučené dávkování 1 tableta 1x denně

 

Upozornění: Oba tyto léky mají vliv na činnost trávicího systému - zrychlují jeho fungování - mohou tedy způsobovat průjmy a křeče u matky.

 

Je vám stále něco nějasného? Zeptejte se nás, rádi Vám odpovíme na různé všetečné otázky.

 

Autor: Jack Newman, MD, FRCPC, 2005

Překlad: Mami, o.z., 2008, zkrácené

Tento materiál může kopírovat a šířit bez předchozího dovolení za podmínky, že není použit v žádném kontextu, který by porušoval Kodex WHO o marketingu náhrad mateřského mléka.