Voda
17.05.2013 21:16
Voda nepatří mezi živiny, ale její přívod a správné udržování vodní rovnováhy v organizmu je nezbytné. Voda tvoří největší část lidského těla, 50-75%, v nepřímé závislosti na zastoupení tělesného tuku, větší množství vody v těle mají muži, menší množství mají ženy, u dětí je procento vyšší (75% u kojenců). Voda je součástí buněk i tekutin, které jsou v mimobuněčném prostředí. Organizmus vodu v procesu látkové přeměny neustále ztrácí a musí ji zpětně doplňovat. Denní bilance (příjem – výdej) tekutin je u dětí 2-5x větší než u dospělých. U kojenců tvoří denní obrat až 15% tělesné hmotnosti, u dospělých 3,5 % tělesné hmotnosti. Potřebná denní dávka u dospělého činí 2,5 litru tekutin, s věkem se její potřeba snižuje. Za určitých situací se potřeba vody ještě zvyšuje, například při zvýšení tělesné teploty, zvýšeném pocení, prohloubeném dýchání, zvýšené fyzické aktivitě, v suchém prostředí apod.
Průměrná denní bilance tekutin zdravých dospělých osob:
• přívod tekutin z nápojů: 1200-1500 ml/den
• voda v pevné potravě: 700-1000 ml/den
• metabolizmus – voda z oxidací: 200-300 ml/den
• ztráty – ledviny: 900ml/den
• ztráty – plíce: 350 ml/den
• ztráty – kůže: 450 ml/den
• ztráty – stolice: 150 ml/den
Tabulka č.1: Denní potřeba vody v závislosti na věku a hmotnosti
| věk | hmotnost | tekutiny* | tekutiny | 
| Novorozenci od 5. dne | 2,5-4 kg | 100-150 ml/kg/den | 
 | 
| Kojenci 1.-12. měsíc | 
 | 150-120 ml/kg/den | 
 | 
| Děti do 6 let | 11-20 kg | 100-80 ml/kg/den | 1000 ml + 50 ml na každý kg nad 10 kg váhy | 
| Děti od 7 do 15 let | od 20 kg | 80-40 ml/kg/den | 1500 ml + 20 ml na každý kg nad 20 kg váhy | 
| Dospělí | od 50 kg | cca 40 ml/kg/den | 2500 ml a více | 
* hodnoty zahrnují i příjem vody z konzumovaných potravin
Voda v organizmu spolu s ostatními látkami v ní rozpuštěnými tvoří vnitřní prostředí, jehož stabilita je předpokladem pro fyziologický průběh metabolických pochodů a je tak určujícím faktorem zdravotního stavu. Umožňuje plnou výkonnost doslova všech orgánů, rovněž podporuje i normální vzhled pokožky.
Tekutiny přijaté a vyloučené musí být v rovnováze, jejich rozložení regulují tyto mechanizmy:
• koncentrace elektrolytů (tzv. osmolalita) – v buňkách je obsažen především iont draselný a fosforečný, mimo buňky jsou hlavními ionty sodík a chlor
• hormony regulující vodní a elektrolytové hospodářství – antidiuretický hormon (ADH), aldosteron
• plazmatické bílkoviny – regulace koloidně-osmotického tlaku
Tabulka č.2: Obsah vody v potravinových skupinách
| Potravinová skupina | Obsah vody v jednotlivých potravinách (%) | Obsah vody ve skupině v přibližném rozsahu (%) | 
| Pekárenské výrobky | pšeničný chléb 32,7 rohlík 27,4 | 27-40 | 
| Těstoviny | 
 | 11-13 | 
| Maso a masné výrobky | vepřové 57 hovězí libové 70,2 jehněčí 60 | 50-70 | 
| Mléko a mléčné výrobky | plnotučné mléko 87,4 jogurt bílý 76,9 sýr Eidam 30% 50 | 40-90 | 
| Čerstvé ovoce | banán 75 meloun 93 | 75-93 | 
| Zelenina (mimo sušené) | zelí čínské 95,4 brambory nové 76,7 | 72-95 | 
| Cukrářské výrobky | Sacherův dort 23,1 | 20-40 | 
Autor: Mgr. Karla Krčálová, nutriční terapuet
