Nepřisávající se dítě

16.10.2011 16:03

Proč se může dítě neprisávať?

Je více důvodů, proč se dítě může odmítat přisát. Často jde o jejich kombinaci. Například v případě, že se nevyskytnou ještě další faktory, může se na prs přisát i dítě s přirostlou uzdičkou, ale pokud se mu např. příliš brzy dává láhev, stav se může stav změnit z "přijatelného" na "absolutně nefungující".

  1. Některé děti nemají chuť na kojení nebo sají slabě v důsledku léků, které dostanou během porodu. Za tento stav odpovídají převážně narkotika, obzvláště špatně působí meperidin (Demerol), protože koluje v krvi dítěte dlouhou dobu a ovlivňuje způsob, jakým dítě saje několik dní. Dokonce i morfin, podávaný při epidurální analgezii, může způsobit, že dítě se nebude chtít kojit nebo přisát. Léky z epidurální analgezie se dostávají do krve matky, dostávají se tak i do dítěte před jeho narozením. Další zásahy během kontrakcí a porodu (např. infuze ve velkých množstvích, intenzivní odsávání dítěte po porodu, které prostě není nutné při zdravém, donošeném dítěti) mohou také způsobit potíže s přisáváním dítěte.
   2. Abnormality úst dítěte mohou způsobit, že se dítě neprisaje. Rozštěp patra, ale obvykle ne rozštěp rtu, způsobuje vážné potíže s přisáváním. Někdy rozštěp patra není zjevný a ovlivňuje pouze část uvnitř úst dítěte.
   3. Dítě se učí kojit kojením. Umělé náhrady prsu (dudlíky, láhve, kloboučky) ovlivňují způsob dítě přisává na prs. Děti nejsou hloupé. Pokud z prsu dostávají pomalý tok mléka (což lze očekávat v prvních dnech jejich života) a z lahve rychlý tok, nebudou zmatené - mnohé to velmi rychle pochopí.
   4. Pokud je bradavka matky zvláště velká nebo vpáčená nebo plochá, může to způsobovat, že přisátí je hůře proveditelné, obecně však ne nemožné.
   5. Přirostlá uzdička (bílá tkáň pod jazykem) může způsobit, že dítě má potíže přisát se. Nepovažuje se ve striktním smyslu, za abnormalitu, a tak mnozí lékaři nevěří, že může překážet při kojení; mnoho studií však poukazuje na to, že skutečně vadí.

Jednou z nejčastějších příčin toho, že se dítě odmítá přisát, vzniká z nesprávné představy, že dítě v prvních pár dnech musí být kojeno každé tři hodiny nebo podle nějaké jiné zvláštního režimu. To vyúsťuje do úzkostlivosti na straně personálu; když se dítě nekojilo, např. tři hodiny po porodu, často je nucené na prs, i když není připraveno na krmení. Pokud je dítě nuceno na prs a držené na prsu násilím, i když nemá zájem nebo není připraveno, nemůžeme se divit, že některé děti si vytvoří averzi vůči prsu. Pokud tento zavádějící přístup následně vede k panice a "dítě musí být nakrmeno", používají se pak náhradní metody na krmení (přičemž nejhorší je láhev), což vyúsťuje do dalšího zhoršení situace a začátku bludného kruhu.

Neexistuje žádný důkaz, že zdravý, donošený novorozenec musí být během prvních pár dnů krmen každé tři hodiny. Neexistuje žádný důkaz, že mu klesne hladina cukru v krvi, pokud se nebude krmit každé tři hodiny (otázka nízké hladiny cukru v krvi se stala davovovou hysterií v mnoha porodnicích a, jako všechny hysterie, vznikla možná ze semínka pravdy, ale ve skutečnosti více škodí jak prospívá a největším problémem, který proto vzniká je, že mnohé děti dostávají umělé mléko, když ho nepotřebují, a jsou odděleny od svých matek, když nemusí být). Děti by měly být se svými matkami v úzkém fyzickém kontaktu kůží na kůži většinu dne. Když jsou děti připraveny na krmení, většina začne sama hledat prs. Kontaktem dítěte s matčinou kůží na kůži hned po porodu, přičemž se matce a dítěti nechá čas, aby se navzájem "našli", se předejde většině problémů, ve kterých se dítě neprisáva. Kontakt dítěte s matkou kůži na kůži navíc udrží dítě v teple, jako kdyby bylo na termolůžku. Nechat matku s dítětem v kontaktu 5 minut nestačí. Měly by být spolu, dokud se dítě neprisaje, bez nátlaku, bez časových omezení ("musíme dítě zvážit", "musíme dítěti podat vitamin K" atd.. - Tyto záležitosti mohou počkat!). Může to trvat i 1 - 2 hodiny nebo více. (viz video: https://www.youtube.com/watch?v=LKFD0QdIb5E&feature=related

 Ale dítě se neprisáva!

Dobře, jak dlouho tedy můžeme čekat? Na tuto otázku neexistuje jednoznačná odpověď. Jednoznačně, pokud dítě nejeví zájem o kojení nebo krmení ani 12 - 24 hodin po narození, je dobré něco udělat, většinou proto, že postupy nemocnic obyčejně vyžadují po 24 - 48 hodinách propuštění matky z nemocnice. Co se tedy dá dělat?

   1. Matka by si měla začít odstříkávat mléko a tímto mlékem (kolostrem), buď samotným nebo smíšeným s glukózou, by mělo být dítě nakrmeno, nejlépe po prstě. Matka by si měla začít odstříkávat mléko, jakmile dítě odmítlo prs - nejlépe do 6 hodin po porodě. Pokud je problém získat kolostrum (často v prvních pár dnech funguje odstříkávání rukou lépe než pomocí odsávačky), postačí v prvních pár dnech i glukóza. Při krmení po prstě většina dětí začne sát a mnohé se probudí natolik, že se začnou snažit dostat se na prs. Jakmile dítě dobře saje, mělo by se přestat s krmením po prstě a dítě by se mělo přiložit na prs (často minuta nebo dvě krmení po prstě stačí). Krmení po prstě je v podstatě jen postup, jak připravit dítě na přiložení na prs, primárně nejde o metodu na to, aby se zabránilo láhvi, byť splní i tento účel. Proto se praktikuje předtím, než se pokoušíme přiložit dítě na prs, slouží k přípravě přisátí se na prs. Viz materiál Krmení po prstě a pohárkem.

   2. Nejpozději do 4. - 5. dne od porodu by se matce a dítěti ještě předtím, než jejich propustí z porodnice, měla poskytnout kvalifikovaná pomoc. Mnohé děti, které v prvních pár dnech nebyly schopny se přisát, se to krásně naučí poté, co se tvorba mléka matky výrazně zvýší, což se obvykle stává na 3. až 4. den. Tím, že si necháte poradit, vyhnete se negativním asociacím s prsem, které si mnohé děti v té době vytvoří.
   3. Používat kloboučky předtím, než se matce plně rozvine tvorba mléka (4. - 5. den) není vhodné. Začít používat kloboučky dřív než matce "přijde" mléko znamená nedat šanci působení času. Navíc, pokud se klobouček nesprávně používá (což se často stává), může vyústit ve vážné snížení tvorby mléka. Viz význam zachování dostatečné tvorby mléka.

Jsem doma z porodnice. Dítě se neprisáva. Co teď?

Jediným nejdůležitějším faktorem ovlivňujícím, zda se dítě přisaje nebo ne, je to, zda se matce rozvine dostatečná tvorba mléka. Pokud je tvorba mléka vydatná, dítě se bezpochyby přisaje v průběhu 4 až 8 týdnů. Na klinice se snažíme přisát dítě dříve, abyste nemuseli tak dlouho čekat. Je tedy mnohem důležitější udržet si tvorbu mléka, než se vyhýbat láhvi. Láhev může nadělat problémy, proto pokud je to možné, je lepší používat jiné metody (např. pohárek), ale někdy nemáte jinou možnost.

  • Zjistěte od zkušeného laktačního poradce, jak dosáhnout co nejlepší polohu a přisátí (viz také materiál Jak se dítě přisává a videa na stránce www.drjacknewman.com). Když se dítě přisává na prs, stiskněte prs, aby dítě dostalo dávku mléka. Zkoušejte to na prsu, který dítě podle všeho upřednostňuje, nebo na prsu, který má více mléka, nebo na té straně, na níž je vám to pohodlnější, pokud neexistuje jiné kritérium, nikoli však na prsu, kterému se dítě více brání.
  • Pokud se dítě přisaje na prs, začne sát a pít (naučte se, jak zjistit, že dítě opravdu získává na prsu mléko - viz materiál Jak zvýšit přísun mateřského mléka a videa nahttps://www.breastfeedinginc.ca/content.php?pagename=videos-slovakian).
  • Pokud se dítě neprisaje, nenuťte jej zůstat na prsu, nezabere to. Buď začne být zoufalé nebo se úplně vzdá. Dejte ho pryč od prsu a zkuste to znovu. Je lepší zkoušet dávat jej na prs a dolů, na prs a dolů několikrát, než ho tlačit na prs, když se neprisáva.
  • Pokud se dítě přisává na prs a jednou nebo dvakrát potáhne, neznamená to, že se "trochu" přisálo, ono se nepřisálo vůbec.
  • Pokud dítě odmítá prs, nečekejte, až začne být naštvané. Vyzkoušejte ho krmit pár sekund až minutu nebo dvě po prstě a pak to zkuste znovu, možná na druhé straně. Krmení po prstě má primárně sloužit k tomu, aby se dítě připravilo na přisátí se na prs, ne abyste se vyhnuli používání lahve.
  • Pokud se dítě neprisaje, dokončete krmení jakoukoliv metodou, která vám připadá být nejjednodušší. Krmení pohárkem funguje a je lepší než láhev.
  • Používání laktační pomůcky na prsu může pomoci, často však vyžaduje pomoc dalšího člověka.
  • Asi po dvou týdnech po narození může změna v tom, co jste doposud dělali, vyslat dítěti zprávu, že "neexistuje jen jediný způsob, jak to dělat". Pokud jste krmili pouze po prstě, pokud přejdete na skleničku nebo na láhev, může to pomoci. Pokud jste krmili jen láhví, může zabrat zkusit krmit po prstě (stačí to dělat před pokusem přisát dítě na prs, pokud krmení po prstě je velmi pomalé, dokončit krmení můžete skleničkou nebo láhví).

Jak udržet a zvýšit tvorbu mléka

    * Odstriekavajte si mléko tak často, jak je to prakticky možné, nejméně 8-krát denně, používejte osvědčenou odsávačku, která odsává mléko z obou prsů současně. Stlačování během odsávání zvyšuje účinnost odsávání a zvyšuje tvorbu mléka (užitečná je další ruka, ale některé matky si přizpůsobili odsávačku tak, aby nic během odsávání nemuseli přidržovat a tak dokáží mačkat bez pomoci).
    * Pokud se dítě nepřisála do 4. nebo 5. dne, začněte užívat semínko Pískavice řecké a listy a kvetoucí květy Benedikta lékařského. Užitečný může být i domperidon.
    * Pokud musíte používat klobouček, nepoužívejte jej, alespoň dokud se tvorba mléka dostatečně neustálí (nejméně 2 týdny po narození dítěte). Nejdříve vyhledejte dobrou pomoc - klobouček je opravdu poslední možnost.


Nedejte se odradit. Vaše dítě se může přisát, i když vaše tvorba mléka nepokrývá zcela jeho potřeby. Najděte si kvalifikovanou pomoc. Nepokoušejte se to dělat sama.

 

 

Materiál Když se dítě neprisáva. Květen 2008.
Autor a revize: Jack Newman, MD, FRCPC, 1995-2005

Překlad: Mami, o.z., 2008

Tento materiál může kopírovat a šířit bez předchozího svolení s podmínkou, že není použit v žádném kontextu, který by porušoval Kodex WHO o marketingu náhrad mateřského mléka.