Kojení - důležité je správně začít

16.10.2011 15:19

 

Jack Newman, MD, FRCPC

Kojení je přirozený, fyziologický způsob krmení kojenců a malých dětí a lidské mléko je specificky uzpůsobeno pro kojence. Umělá kojenecká výživa vyrobená z kravského mléka nebo ze sojových bobů, je jen zdánlivě podobná mateřskému mléku a reklamy, které tvrdí opak, lžou. Kojení by mělo být snadné a bezproblémové pro většinu matek. Dobrý začátek pomáhá tomu, aby kojení bylo zážitkem štěstí pro matku i dítě.

 Převážná většina matek je dokonale uzpůsobena k tomu, aby své děti výhradně kojily přibližně 6 měsíců. Ve skutečnosti většina matek produkuje víc než dostatek mléka. Bohužel však zastaralé metody v nemocnicích, založené na krmení z lahve, které naneštěstí stále převažují v příliš mnoha zdravotnických institucích jsou výsledkem toho, že kojení se pro příliš mnoho matek a dětí stává těžkým, pokud ne nemožným. Aby bylo kojení pevně zakotveno, rozhodující je dobrý začátek v prvních pár dnech. Třeba přiznat, že i navzdory hroznému začátku, se to mnoha matkám a dětem nakonec podaří.

Klíčem k úspěšnému kojení je, aby se dítě správně přisálo. Dítě, které se přisaje správně, dostává i dostatek mléka. Dítě, které se dobře nepřisaje, má mnohem větší potíže při získávání mléka, hlavně, když je ho málo. Špatné přisátí lze přirovnat ke snaze nakrmit dítě z lahve, v jejímž dudlíku je příliš malá dírka - láhev je plná mléka, dítě jej však mnoho nedostane. Pokud se dítě přisaje nesprávně, může navíc vyvolat matce bolesti bradavek. A pokud se mu nedostává dostatek mléka, většinou zůstává na prsu dlouhou dobu, čímž zhoršuje matce bolest. Bohužel, kdokoli může říct, že dítě se přisálo správně, i když to není pravda. Příliš mnoho lidí, kteří by měli o těchto věcech vědět, prostě neví, jak správné přisátí vypadá.

 

Zde je několik způsobů, jak si kojení usnadnit:

1. Správně přisátí je rozhodující pro úspěch. Je to klíč k úspěšnému kojení. Příliš mnoho matkám bohužel "pomáhají" lidé, kteří nevědí, co je správné přisátí.

 

„Pokud vám někdo říká, že přisátí vašeho dvoudenního dítěte je správně, přesto, že máte velmi bolavé bradavky, buďte skeptičtí a zeptejte se někoho jiného, ​​kdo o tom něco ví.“

Před tím, než odejdete z nemocnice, by vám měli ukázat, jak je dítě přisáté správně, kdy opravdu dostává mléko z prsu a jak zjistit, zda dostává mléko z prsu (typ sání: ústa doširoka otevřené - pauza - zavřené ústa). Viz také videa na webové stránce  https://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia / o sání dítěte. Pokud opouštíte nemocnici a nevíte o tomto nic, rychle se obraťte na zkušenou poradkyni (viz materiál: Jak se dítě přisává).

 

Někdy zdravotnický personál přesvědčuje matku, že pokud je pro ni kojení bolestivé, přisátí není dobré (což je většinou pravda) a matka by měla dítě odtáhnout a zkusit jej přisát znovu. Toto není správný postup. Bolest obvykle ustoupí a dobré přisátí by se mělo trénovat na druhé straně nebo při následujícím kojení. Odtahová dítěte z prsu a snaha o opětovné přisávání dítěte jen znásobuje bolest a poškození.

 2. Dítě by mělo být přiloženo k prsu hned po porodu. Převážnou většinu novorozenců lze přiložit k prsu během pár minut po porodu. I výzkumy potvrzují, že mnohé děti, pokud se jim dá šance, se již pár minut po porodu umí samy připlazit k prsu z matčina břicha, dovedou se přisát a začít se kojit (viz násl. video: https://www.youtube.com/watch?v=LKFD0QdIb5E&feature=related) Tento proces může trvat hodinu a déle, ale matce a dítěti by se tento společně strávený čas dopřát měl, aby se mohli vzájemně poznávat. Děti, které se samy přisají, mají pak mnohem méně problémů s kojením. Tento proces nevyžaduje žádné úsilí ze strany matky, proto tvrzení, že matka je na to po porodu příliš unavená, jsou nesmyslem. Mimochodem studie dokázaly, že těsný fyzický kontakt pokožky s pokožkou mezi matkou a dítětem zahřívá dítě stejně jako inkubátor.

 3. Matka a dítě by měly být na pokoji spolu. Na separaci zdravé matky od zdravého dítěte není absolutně žádný lékařský důvod, a to ani na krátkou dobu.


    * Nemocnice, které rutinně matky od dětí po narození separují, používají zastaralé postupy a důvody pro separaci často mají za účel jen to, aby rodičům dali najevo, koho třeba poslouchat (nemocnici) a kdo má poslouchat (rodiče). Často jsou důvody pro separaci falešné. Např. dítě, kterému odešla smolka před porodem. Pokud je takové dítě již pár minut po porodu úplně v pořádku, bude se mu dařit i nadále a nemusí být na několik hodin umístěné v inkubátoru "na pozorování".

    * Pro tvrzení, že matky, které jsou oddělené od dětí, si lépe odpočinou, není žádný důkaz. Naopak, jsou lépe odpočaté a méně stresované, pokud jsou se svými dětmi. Matky a děti se učí spát ve stejném rytmu. A tak, když se dítě probouzí na krmení, matka se také začíná přirozeně budit. Toto není pro matku tak unavující, jak když ji probudí z hlubokého spánku, do kterého často upadne, pokud dítě spí a probouzí se jinde jako ona. Pokud se matce ukáže, jak může krmit dítě, když spolu leží vedle sebe, lépe si odpočine.


    * Dítě dává najevo, že je připraveno na krmení, již dlouho před tím, než začne plakat. Může se např. změnit jeho dýchání, nebo se může začít převalovat. Matka, která spí lehkým spánkem, se vzbudí, začne jí téct mléko a klidné dítě nakrmí. Dítě, které již nějakou dobu plakalo před tím, než bylo přiloženo na prs, jej může odmítnout, i když je vyhladovělé. Matky a děti by měly být povzbuzované k tomu, spát společně již v nemocnici. Pro matky je to skvělý způsob jak si odpočinout, dokud se dítě kojí. Kojení by mělo znamenat odpočinek, ne únavu.


4. Dětem by se neměly dávat umělé náhrady prsu. Stále se diskutuje o tom, zda existuje "zmatení dudlíkem". Dítě přijme cokoli, co mu poskytuje rychlý tok tekutiny a bude odmítat krmení, které mu jej neposkytne. Proto v prvních dnech, kdy matka produkuje jen málo mléka (jak to příroda naplánovala) a dítě dostane lahvičku (jak příroda zamýšlela?), z které tekutina rychle teče, začne dítě upřednostňovat (láhev). Přijít na to proč, není žádná věda, přesto se zdá, že mnoho zdravotníků, kteří by měli ženám pomáhat, toho není schopno. Všimněte si, že zmatené není dítě! Zmatení dudlíkem zahrnuje řadu problémů, včetně toho, že dítě pak není schopno přisát se na prs tak dobře, jak by mohlo, a tak nezískává tolik mléka, kolik by mohlo, případně má matka pak bolavé bradavky. Fakt, že dítě je schopno pít i z prsu, i z láhve, neznamená, že láhev nemá negativní vliv. Nač tedy používat láhev v případě, že dítě potřebuje být dokrmované, když v současnosti již existují alternativní způsoby (viz materiál Používání laktační pomůcky a Krmení po prstě a pohárkem).

5. Žádná omezení v délce a četnosti kojení. Dítě, které pije správným způsobem, nestráví u prsu dlouhé hodiny. Dítě, které to dělá, se obvykle nepřisává správně a nedostává všechno mléko, které by mohlo. Najděte si pomoc, která vám pomůže napravit přisátí dítěte, a používejte techniku ​​stlačování, aby dítě získalo více mléka (viz materiál Stlačování prsu). Stlačování v prvních dnech velmi dobře pomáhá tomu, aby začalo dobře téct kolostrum. Tato metoda, a ne dudlík, ne láhev a ne odnesení dítěte sestřičkám, je to, co skutečně pomůže.

 6. Dokrmování vodou, glukózou nebo umělým mlékem je jen zřídka kdy potřebné. Dokrmování se většinou dá vyhnout tím, že se dítě správně přisaje na prs, a tak získá veškeré dostupné mléko. Pokud vám někdo říká, že třeba dokrmovat aniž vás viděl kojit, zeptejte se raději někoho, kdo ví, o čem mluví. Pro dokrmování existuje málo indikací, často je však doporučeno jen z pohodlnosti zdravotnického personálu. Pokud situace vyžaduje dokrmování, mělo by být podáno pomocí laktační pomůcky na prsu (viz materiál Použití laktační pomůcky), ne pohárkem po prstě, stříkačkou nebo lahví. Nejlepší je dokrmovat vlastním kolostrem. Může být smíšené s 5% glukózou, pokud si nedokážete napoprvé hodně odstříkat. Umělé mléko téměř nikdy není třeba v prvních pár dnech.

 7. Vzorky umělého mléka zdarma a letáky společností, které ho vyrábí, nejsou dárek. Jediným účelem těchto "dárků" je, abyste si zvykli používat umělé mléko. Je to velmi účinná a neetická reklama. Pokud dostanete takový "dárek" od zdravotnického personálu, měli byste se zamyslet nad jejich vědomostmi o kojení a jejich přesvědčením o správnosti kojení. "Ale já potřebuji umělé mléko, neboť moje dítě nedostává dost!" Možná, ale je mnohem pravděpodobnější, že jste nedostali správnou pomoc a dítě jen nedostává mléko, které je dostupné. Dokonce i v případě, že potřebujete umělé mléko, nikdo by vám neměl doporučovat konkrétní značku a dávat vám vzorky zdarma. Najděte si správnou pomoc. Vzorky umělého mléka jí nejsou.

Za určitých okolností není možné začít včas s kojením. Většina "lékařských důvodů" (např. medikamentózní léčba matky) však není opravdovým důvodem k přerušení nebo oddálení kojení. V takovém případě dostáváte nesprávnou informaci. Získejte správnou pomoc. Nedonošené děti se mohou začít kojit mnohem, mnohem dříve, než se opravdu v mnoha nemocnicích začnou. Ve skutečnosti studie jednoznačně prokazují, že pro nedonošené dítě je méně stresující kojit se, jak se krmit z láhve. Příliš mnoho zdravotnického personálu, který má na starosti nedonošené děti, si toho bohužel není vědomo.
 

Materiál Kojení - důležité je správně začít, revize leden 2005

Autor: Jack Newman, MD, FRCPC 2005

Překlad: Mami, o.z., 2008
Tento materiál může kopírovat a šířit bez předchozího svolení s podmínkou, že není použit v žádném kontextu, který by porušoval Kodex WHO o marketingu náhrad mateřského mléka.