Bolestivost bradavek

16.10.2011 15:41

 

Jack Newman, MD, FRCPC

 Úvod

Nejlepší léčbou bolavých bradavek je prevence. Nejlepší prevencí je přisát dítě správně od prvního dne.

Bradavky jsou bolavé obvykle v důsledku jedné nebo dvou příčin.

  1. Buď dítě nemá správnou polohu a není správně přisáté, nebo dítě nesprávně saje, nebo obojí. Děti se však učí správně sát tím, že získávají mléko z prsu, když jsou dobře přisáté. (Učí se to tím, že to dělají). A tak problémy se sáním jsou často způsobeny špatným přisátím.
  2. Infekce (způsobená Candida albicans) může být rovněž příčinou bolavých bradavek.
  3. Další příčiny

 

Poranění způsobené slabým přisátí a neúčinným sáním bolí nejvíc, když se dítě přisává a obvykle se během kojení zmírní. V případě bolesti způsobené špatnou technikou sání, ženy popisují ostrou řezavou bolest.

 

Správná poloha a správně přisátí (viz materiál Jak se dítě přisává).

Není vzácné, že ženy mají potíže s polohou a přisátím dítěte. Správná poloha usnadňuje dobré přisátí a dobré přisátí snižuje pravděpodobnost, že dítě bude "zaplynené", a také umožňuje dítěti kontrolovat tok mléka. A tak může špatné přisátí vyústit do toho, že dítě přiměřeně nepřibírá, často se krmí nebo má koliku. Viz videa na www.drjacknewman.com o tom, jak přisát dítě, jak zjistit, zda dítě získává mléko a jak používat stlačování prsu.

Jak pomoci:

Dobrá poloha usnadňuje dobré přisátí. Mnohé detaily sání se dostaví automaticky, pokud má dítě především správnou polohu.

Pokud bradavka bolí, použijte ukazováček a zatlačte jím dolů na bradu dítěte, abyste jeho dolní ret vyvrátila ven. Toto možná budete muset dělat během celého krmení, ale obvykle to není nutné. Bolest se obvykle zmírní. Nedávejte dítě na prs a dolů z prsu vícekrát, abyste dosáhli dokonalé přisátí. Pokud dáte dítě 5-krát na prs a dolů a bolí to, budete mít 5-násobně více bolesti a, co je horší, 5-násobně více poranění. Upravte přisátí, když ho dáváte na druhý prs nebo při následujícím krmení.

Správně přisáté dítě bude pokrývat větší část dvorce jeho spodní rtem.

Vylepšete sání dítěte

Dítě se učí správně sát kojením a tím, že získává do úst mléko.

Použití umělých náhrad prsu (dudlíky, lahve, klouboučky) v prvních dnech nebo špatné přisátí hned od začátku může způsobit, že sání miminka bude neúčinné nebo nevhodné pro kojení. Některé děti potřebují pouze čas na to, aby se naučili účinnému sání. Nácvik sání nebo krmení po prstě (viz materiál Krmení po prstě a pohárkem) může pomoci, ale mějte na paměti, že dát dítě dolů z prsu a namísto toho ho krmit po prstě, není dobrý nápad a mělo by se použít pouze jako poslední možnost.
 
2. Bolest způsobená kandidózou se během krmení zvětšuje a může přetrvávat i po nakojení. Bolest při kandidóze bývá popisována jako pálivá, ale nemusí mít tento charakter. Pozdní nástup bolestivosti bradavek poté, co už krmení nebylo bolestivé dává signál, že bolest je pravděpodobně způsobena kvasinkovou infekcí. Bolest může být i nabalená na bolest pramenící z jiné příčiny. Trhlinky mohou vzniknout také v důsledku kvasinkové infekce.

 

Dermatologické problémy mohou být rovněž příčinou bolestivosti bradavek s pozdním nástupem. Existuje několik dalších příčin bolestivých bradavek.

" Když dám dítě dolů z prsu, bradavka mi zbělá"

Video

Bolest spojená s tímto zmléčněním bradavky je často popisována matkami jako "pálivá", ale obecně začíná až po dokončení krmení. Může trvat několik minut nebo i více, dokud se bradavce nevrátí její normální barva, ale pak začíná nová bolest, kterou matky obvykle popisují jako "pulzující" bolest. Pulzující část bolesti může trvat vteřiny nebo minuty a bradavka může dokonce znovu vyblednout. Pravděpodobnou příčinou je spazmus cév (často nazývaný "vazospazmus" nebo Raynaudův fenomén, syndrom bílé bradavky) v bradavce (kdy je bradavka bílá), a pak následuje uvolnění těchto cév (když se bradavce vrátí jí normální barva). Někdy tato bolest přetrvává i poté, když už bradavky během kojení nebolí a matka má bolest pouze po krmení, ale ne během něj. Co lze udělat?

   1. Dávejte velký pozor, aby se dítě přisálo na prs správně. Tento typ bolesti je téměř vždy spojen a pravděpodobně také způsoben tím, co způsobuje vaši bolest během krmení. Nejlepší terapií tohoto vazospazmu je léčba jiných příčin bolesti bradavek. Pokud je odstraněna hlavní příčina bolesti bradavek, vazospazmus také odezní.
   2. Teplo (horká látka, láhev s horkou vodou, fén) aplikované na bradavku hned po nakojení může předejít reakci nebo ji zmírnit. Suché teplo je obvykle lepší než vlhké teplo, protože vlhké teplo může způsobit další poškození bradavek.
   3. Příležitostně jsme museli doporučit orální lék (nifedipin), abychom předešli tomuto typu reakce. Také můžete použít vitamin B6.

 Obecná opatření

   1. Bradavky mohou nahřívat krátkou dobu po každém krmení, za použití vysoušeče, nastaveného na nejnižší stupeň.
   2. Bradavky by se měly vystavovat co nejvíce působení vzduchu.
   3. Kdy nelze vystavit bradavky na vzduch, lze nosit plastové prsní mušle (ne kloboučky na bradavky), aby byly bradavky chráněny před třením oblečení. Vložky do podprsenky udržují na bradavce vlhkost a mohou tak způsobit poškození. Mají také tendenci přilepit se na poškozené bradavky. Pokud vám vytéká hodně mléka, můžete nosit vložky na prsních mušlích.
   4. Někdy mohou pomoci masti. Pokud používáte mast, použijte jen velmi malé množství po kojení a nesmývejte ji.
   5. Nemyjte si často bradavky. Denní koupání úplně stačí.
   6. Pokud dítě přibírá dobře na hmotnosti, neexistuje důvod k tomu, aby se dítě muselo krmit na obou prsou při každém krmení. Ušetří vám to bolest a urychlí hojení, pokud budete krmit dítě pouze na jednom prsu při každém krmení. Pomůže stlačování prsu (materiál Stlačování prsu), když už dítě samo nepolyká, aby i nadále ještě dostávalo mléko. Možná to zvládnete během několika krmení, ale ne více. Ve velmi těžké situaci lze použít laktační pomůcku (materiál Použití laktační pomůcky) na dokrmování (především odstříkaným mlékem), aby dítě dokončilo krmení na jedné straně.

Pokud jste se pokoušeli řídit těmito obecnými pokyny a přesto nejste schopna přisát dítě na prs kvůli bolesti, stále je možné pokračovat v kojení po dočasném (3-5 denním) přerušení, během kterého se vám bradavky vyléčí. Během této doby by bylo lepší, kdybyste dítě nekrmila přes umělou náhradu prsu (flaškou nebo přes klobouček). Je samozřejmě lepší pro vás i dítě, pokud je dítě krmeno vaším odstříkaným mlékem. Použijte techniku ​​"krmení po prstě" (materiál Krmení po prstě a pohárkem) nebo krmení skleničkou. Toto je ale poslední možnost a dát dítě dolů z prsu by se nemělo dělat bez vážného důvodu. Navíc to často ani nefunguje.

 
Kloboučky na bradavky se nedoporučují na bolavé bradavky, protože, pomáhají pouze dočasně a jejich používání je spojeno s dalšími riziky.

Protože nedochází ke kontaktu úst dítěte s matčiným prsem může dojít při používání kloboučků k výraznému snížení tvorby mléka, dítě může začít být neklidné a nepřibývat dobře na hmotnosti. Protože sání pomocí kloboučku je úplně odlišné od sání z bradavky je riziko, že pokud si dítě na kloubouček zvykne, možná se ho už nepodaří vrátit zpět na prs. Ve skutečnosti mnoho žen, které vyzkoušely kloboučky, zjistili, že jim kloboučky s bolavými bradavkami nepomohly. Použijte je jen jako poslední možnost, ale nejdřív si sežeňte pomoc.

 

Materiál Bolavé bradavky, revize leden 2005

Autor: Jack Newman, MD, FRCPC, 2005

Překlad: Mami, o.z., 2008, zkrácené
Tento materiál může kopírovat a šířit bez předchozího dovolení za podmínky, že není použit v žádném kontextu, který by porušoval Kodex WHO o marketingu náhrad mateřského mléka.