Biopotraviny ano či ne
19.09.2011 13:25
Možná jste někdy přemýšleli nad tím, zda konzumace biopotravin je pro Vaše zdraví lepší a příznivější než konzumace potravin z konvenčního (běžného) zemědělství. Tuto otázku si kladou i vědci zkoumající vliv ekologického zemědělství na kvalitu biopotravin.
Jak to tedy je?
V první řadě je však třeba si uvědomit, že biopotraviny v žádném případě neřeší problematiku skladby našeho jídelníčku jen proto, že jsou bio. Biopotraviny jsou alternativou, která omezuje množství přídatných látek v potravě. Rozhodně však v žádném případě nemají nižší obsah energie, cholesterolu, cukrů, nasycených tuků atd. Budeme-li srovnávat například bio-uherák s klasickým uherákem, žádné rozdíly nenajdeme. Oba typy uheráku obsahují stejné množství tuků a tedy ani v bio variantě našemu zdraví neprospějí.
Biopotraviny tedy rozhodně nemají nižší obsah kalorií než běžné potraviny. Nejsou tedy o nic vhodnější pro redukční dietu. Nejsou ani o nic vhodnější pro diety speciální (bezlepková, diabetická, s nízkým obsahem cholesterolu, atd.)
Přestože biopšenice obsahuje nižší množství lepku než běžná, lepek stále obsahuje a proto nelze použít v bezlepkové dietě.
Obsah cholesterolu ani sacharidů není v biopotravinách nižší, proto nejsou výhodnější pro nízkocholestrolovou nebo diabetickou dietu.
Měli bychom mít na paměti, že je nutné stravovat se podle zásad správné výživy:
- Strava musí být pestrá a vyvážená, měla by obsahovat 3 ks zeleniny a 2 ks ovoce každý den.
- Biopotraviny by měly být vybírány s ohledem na nutriční hodnoty (stejně jako konvenční potraviny).
- Biopotraviny je potřeba upravovat tak, aby se stejně jako běžné potraviny, neznehodnotili.
Nutriční hodnota biopotravin:
Všechny potraviny vykazují přírodní kolísání nutričních hodnot v závislosti na řadě faktorů (složení půdy, klima, odrůda rostliny, stupeň zralosti při sklizni, posklizňové úpravy atd.). Proto je složité provést studii, která by všechny tyto faktory zohlednila.
Sledované rozdíly:
SUŠINA: Biopotraviny především listová zelenina obsahuje více sušiny a méně vody, vhodné z hlediska vyššího obsahu vlákniny.
BÍLKOVINY: Biopotraviny obsahují méně bílkovin (neaplikují dusíkatá hnojiva), ale mají příznivější zastoupení aminokyselin
SACHARIDY: nebyl prokázán rozdíl
TUKY: kravské a buvolí mléko obsahovalo více n-3 PUFA (polynenasycených mastných kyselin-příznivých pro zdravý), vitaminu E a β-karotenu. Ženy konzumující mléko a maso alespoň z 50% z ekologické produkce mají v mateřském mléce vyšší obsah n-3 PUFA.
VITAMINY: Biopotraviny obsahují vyšší množství vitaminu C a β-karotenu, pokud se týká ostatních vitamínů jejich rozdíl je většinou zanedbatelný
MINERÁLNÍ LÁTKY: Vzhledem k tomu, že si různé studie vzájemně odporují, nemůžeme jednoznačně říci, že biopotraviny obsahují více minerálních látek.
Na otázku zda biopotraviny přinášejí více výhod pro naše zdraví zatím neexistuje jednoznačná odpověď a je pouze ne Vás k jaké variantě se přikloníte.