Voda

17.05.2013 21:16

 

Voda nepatří mezi živiny, ale její přívod a správné udržování vodní rovnováhy v organizmu je nezbytné. Voda tvoří největší část lidského těla, 50-75%, v nepřímé závislosti na zastoupení tělesného tuku, větší množství vody v těle mají muži, menší množství mají ženy, u dětí je procento vyšší (75% u kojenců). Voda je součástí buněk i tekutin, které jsou v mimobuněčném prostředí. Organizmus vodu v procesu látkové přeměny neustále ztrácí a musí ji zpětně doplňovat. Denní bilance (příjem – výdej) tekutin je u dětí 2-5x větší než u dospělých. U kojenců tvoří denní obrat až 15% tělesné hmotnosti, u dospělých 3,5 % tělesné hmotnosti. Potřebná denní dávka u dospělého činí 2,5 litru tekutin, s věkem se její potřeba snižuje. Za určitých situací se potřeba vody ještě zvyšuje, například při zvýšení tělesné teploty, zvýšeném pocení, prohloubeném dýchání, zvýšené fyzické aktivitě, v suchém prostředí apod.

 

Průměrná denní bilance tekutin zdravých dospělých osob:

 

• přívod tekutin z nápojů: 1200-1500 ml/den

• voda v pevné potravě: 700-1000 ml/den

• metabolizmus – voda z oxidací: 200-300 ml/den

• ztráty – ledviny: 900ml/den

• ztráty – plíce: 350 ml/den

• ztráty – kůže: 450 ml/den

• ztráty – stolice: 150 ml/den

 

Tabulka č.1: Denní potřeba vody v závislosti na věku a hmotnosti

 

věk

hmotnost

tekutiny*

tekutiny

Novorozenci od 5. dne

2,5-4 kg

100-150 ml/kg/den

 

Kojenci 1.-12. měsíc

 

150-120 ml/kg/den

 

Děti do 6 let

11-20 kg

100-80 ml/kg/den

1000 ml + 50 ml na každý kg nad 10 kg váhy

Děti od 7 do 15 let

od 20 kg

80-40 ml/kg/den

1500 ml + 20 ml na každý kg nad 20 kg váhy

Dospělí

od 50 kg

cca 40 ml/kg/den

2500 ml  a více

 

* hodnoty zahrnují i příjem vody z konzumovaných potravin

 

 

Voda v organizmu spolu s ostatními látkami v ní rozpuštěnými tvoří vnitřní prostředí, jehož stabilita je předpokladem pro fyziologický průběh metabolických pochodů a je tak určujícím faktorem zdravotního stavu. Umožňuje plnou výkonnost doslova všech orgánů, rovněž podporuje i normální vzhled pokožky.

 

Tekutiny přijaté a vyloučené musí být v rovnováze, jejich rozložení regulují tyto mechanizmy:

• koncentrace elektrolytů (tzv. osmolalita) – v buňkách je obsažen především iont draselný a fosforečný, mimo buňky jsou hlavními ionty sodík a chlor

• hormony regulující vodní a elektrolytové hospodářství – antidiuretický hormon (ADH), aldosteron

• plazmatické bílkoviny – regulace koloidně-osmotického  tlaku

 

 

Tabulka č.2: Obsah vody v potravinových skupinách

 

 

Potravinová skupina

Obsah vody v jednotlivých potravinách (%)

Obsah vody ve skupině

v přibližném rozsahu (%)

Pekárenské výrobky

pšeničný chléb 32,7

rohlík 27,4

27-40

Těstoviny

 

11-13

Maso a masné výrobky

vepřové 57

hovězí libové 70,2

jehněčí 60

50-70

Mléko a mléčné výrobky

plnotučné mléko 87,4

jogurt bílý 76,9

sýr Eidam 30% 50

40-90

Čerstvé ovoce

banán 75

meloun 93

75-93

Zelenina (mimo sušené)

zelí čínské 95,4

brambory nové 76,7

72-95

Cukrářské výrobky

Sacherův dort 23,1

20-40

 

Autor: Mgr. Karla Krčálová, nutriční terapuet