Rychlá redukce nebo trvalá změna

19.09.2011 13:11

 

Kdo z nás nevyzkoušel nějakou tu dietu. Řada z nás se však pokouší zhubnout co nejrychlej pomocí takzvaných zaručených diet (vajíčková, banánová, tukožroutská polévka...). Tyto diety mají hned nějkolik výhod: jsou zaručené (kamarádka zhubla 10 kg), efekt je okamžitý ( za 10 dní 10 kg dole), jsou snadno k sehnání (známí, časopisy, televize), atd.   

   Výhod bych našla jistě mnohem víc, ale jsou tyto výhody skutečnými výhodami? Proč bychom měli velmi zvažovat, zda se do takovýchto diet vůbec pouštět?

   Hlavním úskalým těchto nezdravých způsobů hubnutí je známý JOJO efekt. Co to JOJO efekt je? Jde o to, že po bláznivém shazování kilogramů si tento váhový úbytek udržíme pouze krátkou dobu a za nějaký čas vážíme stejně nebo více než na začátku hubnutí. Při JOJO efektu nejde však pouze o kilogramy navíc....
Co se tedy v našem tělíčku děje pokud nasadíme tento razantní způsob hubnutí? Člověk má geneticky zakódováno ukládat energii do tukových zásob na horší časy. Náhlé a rychlé hubnutí s pocitem hladu je pro lidské tělo nepříjemné a stresující. Pokud jsme ve stresu má lidské tělíčko tendenci brát energii z tukových, ale více ze svalových (proteinových) zásob. Tedy pokud hubneme nerozumně dochází k tomu, že se nám kromě tuku ztrácí také část svalové tkáně. Tedy, pokud někdo zhubne např. 5 kg část ztracených kilogramů bude na tucích např. 2kg a část na svalech 3kg. Co se však stane při JOJO efektu? Tento dotyčný přibere po měsíci zpátky např. 7kg, ale nepřibere stejné množství tuku a svalů jako ztratil. Přibere však 4kg na tucích a 3kg na svalech, protože než vytvoříme sval tak to dlouho trvá a hodně bolí. Má tedy v těle mnohem větší procento tělesného tuku, než měl na začátku hubnutí. Tímto způsobem si lze za nějaký čas vypracovat pořádnout obezitu, které se již těžko zbavuje.

Dalším úskalým JOJO efektu je, že častým opakováním vede k malému množství svaloviny. Sval je naší aktivní tělesnou hmotou. Jak z názvu plyne podílí se na naší aktivitě a k aktiitě potřebuje energii. Sval spotřebuje velké množství energie a to i tehdy není-li okamžitě zatěžován. Tedy čím více svaloviny máme, tím toho můžeme sníst více, aniž bychom přibrali. Pokud tedy nerozmně hubneme a nastává zvyšování tukových zásob na úkor svalových dochází ke zpomalení metabolismu a my tloustneme z mnohem menšího množství jídla, než na začátku našeho snažení.

Nedostatek svaloviny  vede také k tomu, že jsme mnohem unavěnější, snadněji vyčerpatelní a náchylnější k nemocem.

Jedním z dalších problémů těchto krátkodobých diet je, že z jídelníčku jsou často vyloučeny skupiny potravin (maso, pečivo, mléko), nebo jsou některým potravinám připisovány zázračné účinky (banán, vajíčka, brambory, rýže). Tyto diety jsou pak velmi jednostrané a nás po 14 dnech na banánech honí chutě úplně na cokoli jen ať to není banán. Protože tyto diety neřeší náš stravovací plán po skončení, tak si dopřejeme všeho odpíraného a někdy až nezdravě mnoho a JOJO efekt může začít.

Většina těchto diet také neřeší sportovní aktivitu, která by měla být neodmyslitenou součástí našeho hubnutí.

Tyto diety nejsou vhodné pro každého v každém věku, některým osobám mohou značně zdravotně ublížit. Pro každého může být docela velkým zdravotním následkem, snížení množsví svaloviny a zpomalení metabolismu. Tyto způsoby hubnutí tedy nejsou vhodné pro nikoho.

 Všem krátkodobým dietám bychom se měli vyhýbat. Naše dieta by měla spočívat v pravidelné pestré stravě s dostatkem pohybu přiměřenému pro náš věk a zdravotní stav. Celý život bychom se měli snažit udžet si pro nás přirozenou hmotnost nejlépe do 25 BMI (kg/m2).

Pokud však již nadváhu nebo obezitu máte vyhledejte pomoc odborníků a přestaňte věřit tomu, že polévka umí sežrat tuk, nebo, že ve spánku se dá zhubnout.

 

Autor: Mgr. Sylva Štajnochrová