Používání laktační pomůcky

16.10.2011 17:19

Laktační pomůcka je zařízení umožňující kojící matce dokrmovat dítě odstříkaným mateřským mlékem, umělým mlékem, glukózou s přídavkem kolostra nebo glukózou, aniž by musela používat dudlík. Časné používání umělých náhrad prsu může způsobit "zmatení lahví" ​​nebo "zmatení během sání", negativně ovlivňují způsob, jak se dítě přisává na prs. Ve skutečnosti dítě není zmatené. Ví přesně, co je výhodnější. Pokud saje z prsu, kde dostane méně mléka, které teče pomalým proudem a pak dostane láhev, z níž mléko teče rychle, a to zejména v prvních dnech, většinou si to velmi rychle spočítá.

Čím lépe se dítě přisaje, tím snadněji získá mléko, zvláště pokud se ho matce tvoří málo. Mohlo by se zdát, že v prvních pár dnech jakoby mléka nebylo mnoho, ale matka skutečně má tolik mléka, kolik dítě potřebuje. Ano, mléko tam je, i když se vám někdo s velkou odsávačkou snaží "dokázat", že tam žádné není. Kolik mléka jde nebo nejde do odsávačky, to nic nedokazuje - odsávačky nefungují dobře natož když je mléko v malém, ale normálním, množství v prvních dnech po porodu. Také si je třeba uvědomit, že nikdo, kdo stlačuje matčin prs, nemůže říci, zda tam je dost mléka či nikoliv. A důležité je správné přisátí dítěte, pomáhá dítěti získat mléko, které je dostupné. Pokud se dítě nepřisaje správně, matku mohou bolet bradavky, a pokud dítě dobře nezískává mléko, bude chtít být na prsu dlouhou dobu, což bude zhoršovat stav bradavek.

Přestože dudlík nevyvolává problémy vždy, používat jej v době, kdy se kojení nedaří, málokdy pomůže a často problém ještě zhorší. A "novější" modely lahvových dudlíků nejsou lepší než ty staré, jde pouze o dobrý marketing. Laktační pomůcka je zdaleka nejlepší způsob dokrmování, pokud je dokrmování skutečně nezbytné. (Správně přisátí obvykle umožňuje dítěti získat více mléka, čímž lze často dokrmování vyhnout.) Používat laktační pomůcku je lepší než používat stříkačku, pohárek, krmení po prstě nebo jakýkoli jiný způsob, protože při tomto způsobu je dítě na prsu a kojí se. Děti, stejně jako dospělí, se něco naučí tím, že to dělají. Kromě toho dítě dokrmované na prsu, získává i mléko z prsu. A kojení znamená víc než jen přijímání mateřského mléka.

Proč je laktační pomůcka lepší?

 

   1. Děti se učí kojit kojením.
   2. Matky se učí kojit kojením.
   3. Dítě, přestože je dokrmované, dostává i nadále matčino mléko.
   4. Dítě nebude odmítat prs, což se často stává, pokud je dokrmované mimo prsu.
   5. Kojení znamená víc než jen přijímání mateřského mléka.

 Co je to laktační pomůcka?

 Laktační pomůcka sestává z nádoby s dokrmem - většinou je to láhev s rozšířenou dírkou v dudlíku - až dlouhé, tenké hadičky vyúsťující z nádoby. Dostupné jsou i průmyslově vyrobené laktační pomůcky, které je v některých situacích jednodušší používat, ale ne nutně. Průmyslově vyráběné laktační pomůcky jsou zvláště užitečné, pokud je nutné pomůcku používat při starším dítěti, pokud matka potřebuje dokrmovat dvojčata, pokud je třeba používat laktační pomůcku delší dobu nebo pokud nastane problém s používáním vlastnoručně zhotovené laktační pomůcky. I když průmyslově vyráběná laktační pomůcka není levná, její cena se vyrovná ceně dvoutýdenní dávky běžné umělé výživy.

Upozorňuji, že používat hadičku se stříkačkou, ať už s pístem nebo bez něj, namísto zmíněného zařízení, je zbytečnou komplikací a nijak nezefektivňuje techniku. Je to naopak nepohodlné.

Použití by měla ukázat osoba se zkušenostmi při pomoci matkám s kojením. Prohlédněte si video na www.drjacknewman.com.

 1. Dítě se může nejdříve přisát na prs, pak se mu opatrně včas vloží do úst hadička (třeba to udělat až poté, co se dítě nakojilo alespoň jednou z obou prsů). Čím lépe bude přisátí, tím více mléka dítě získá, tím snazší bude používat laktační pomůcku a tím spíše budete moci s dokrmováním přestat. Prs byste měli jemně odtlačit tak, aby bylo vidět koutek úst dítěte, pak do něj zasuňte hadičku, držíc ji přitom mezi ukazováčkem a palcem tak, aby hadička ústila přímo do zadní části úst dítěte a současně mírně vzhůru, směrem k podnebí (viz videa). Správné umístění hadičky poznáte podle toho, že tekutina s dokrmem teče hadičkou poměrně rychle. Většinou není třeba naplnit hadičku dokrmem před tím, než ji vsunete dítěti do úst.

2. Nebo je dítě přisáté současně k prsu i k hadičce, která je umístěna na matčině prsu při bradavce. Čím lépe je přisáté, tím jednodušší je laktační pomůcku použít. A také platí, že čím je lepší přisátí, o to pravděpodobnějí a rychleji se dítě naučí správně pít bez pomoci laktační pomůcky. Proto jsou správná poloha a přisátí dítěte vždy velmi důležité.

3. Hadička může být připevněna k prsu, pokud si to matka přeje, ale není to nutné a ne vždy to pomůže.

4. Hadička nemusí přesahovat bradavku; pro správnou funkci je nutné, aby přesahovala hranici dásní dítěte. Nezdá se, že by to fungovalo lépe, pokud se hadička vloží do koutku úst dítěte a vyúsťuje přímo do úst na jazyk. (Nasměrujte ji mírně k podnebí úst dítěte.) Pro matku je občas pomocí, pokud přidržuje hadičku prstem na správném místě, protože některé děti mají sklon ji odklánět jazykem.

5. Láhev obsahující dokrm by neměla být výš, než má dítě hlavu. Pokud laktační pomůcka funguje, jen pokud se láhev drží výš, než má dítě hlavu, něco není v pořádku. Láhev umístěte výše, jen pokud to navrhuje lékař nebo laktační poradce.

6. Nejlepší je používat hadičku, kdykoli je to nezbytné k tomu, aby dítě pilo na prsu. Postupujte podle Protokolu ke zvýšení přísunu mateřského mléka. Nakrmte dítě nejprve z obou prsů předtím, než přidáte, dokrm. Některé matky považují za jednodušší nepoužívat ji v noci. Je lepší dokrmovat 8krát denně po 30 ml na každé krmení, než podat 2 velké dávky po 120 ml.

7. Neodstřihujte konec hadičky. Funguje správně, tak jak je.

8. Vypít 30 ml mléka pomocí laktační pomůcky by dítěti nemělo trvat hodinu. Pokud to trvá tak dlouho, hadička pravděpodobně není správně umístěna, nebo je dítě špatně přisáté, případně obojí. Pokud laktační pomůcka funguje správně, mělo by dítěti trvat 15-20 minut, obvykle i méně, aby vypilo 30 ml dokrmu.

9. Tip pro snadnější použití: oblečte si košili s kapsami a láhev vložte do sáčku nebo ji zastrčte pod ramínko podprsenky.

 Čištění zařízení

1. Nevyvařujte hadičku pomůcky generována průmyslově. Není určena na vyvařování.
2. Po použití zařízení vyčistěte láhev a dudlík. Nevyvařujte hadičku. Hadička by měla být po použití vyprázdněna a propláchnout horkou vodou (nasajte horkou vodu do hadičky z pohárku) a poté ji zavěste, aby se vysušila. Pokud chcete, můžete ji namydlit, což však není nutné, ale pak ji dobře vypláchněte. Po několika dnech používání mohou již být hadičky neohebné a nevhodné pro použití.

Jak přestat používat laktační pomůcku

1. Udržujte kontakt s laktačním poradcem, abyste se mohli poradit, jak přestat používat laktační pomůcku. Viz Protokol na zvýšení přísunu mateřského mléka.

2. Tento proces může trvat několik týdnů, nebo jen krátkou chvíli. Nenechte se odradit a nesnažte se přestat používat hadičku násilím. Většinou se množství mléka potřebné do laktační pomůcky na jeden - dva týdny zvýší, pak se na různě dlouhou dobu ustálí před tím, než začne klesat. Celý proces může trvat od 2 do 8 týdnů, nebo i déle, i když některé matky používaly zařízení jen pár dní, zatímco jiné nebyly schopny přestat jej úplně používat. Rychlé zlepšení občas nastane po dlouhé době bez žádných změn.

3. Pozorujte dítě při kojení. Pokud nevíte, jak zjistit, zda dítě pije, viz videa na www.drjacknewman.com. Přiložte dítě na prs, dovolte mu kojit se tak dlouho, dokud saje i pije, pak použijte techniku ​​mačkání prsu, aby pilo i nadále; opakujte tento postup i na druhém prsu. Můžete se vrátit k prvnímu prsu a takto pokračovat, dokud dítě pije. Pokud skončíte krmení z obou prsů, vložte dítěti do úst hadičku. Dovolte mu, aby se dostatečně nakojilo pomocí laktační pomůcky.

 

 

Materiál Používání laktační pomůcky, revize květen 2008

Autor a revize: Jack Newman, MD, FRCPC 1995-2005

Překlad: Mami, o.z., 2008

Tento materiál může kopírovat a šířit bez předchozího svolení s podmínkou, že není použit v žádném kontextu, který by porušoval Kodex WHO o marketingu náhrad mateřského mléka.