Pomalé přibírání po počátečním dobrém přibírání

16.10.2011 17:48

Občas se stává, že děti, kterým se během prvních pár měsíců při výlučném kojení velmi dobře daří, přestanou po 2 - 4 měsících přibírat tak dobře jako dosud. Toto může být zcela normální jev, protože růstová křivka kojeného dítěte nevypadá stejně jako dětí, krmených umělým mlékem. Někdy se může zdát, že kojené děti rostou příliš pomalu, avšak ve skutečnosti děti krmené umělým mlékem rostou příliš rychle. Kojení je normální, přirozený a fyziologický způsob krmení kojenců a batolat. Používat jako model toho, co je normální, děti krmené umělým mlékem, je nelogické a vede to k chybám v poradenství matkám ohledně krmení a růstu.

V některých případech může pomalejší přírůstek hmotnosti dítěte způsobovat nemoc. Dokrmování umělým mlékem však nemoc neléčí a může dítě ochudit o blahodárné účinky výlučného kojení. Dá se posoudit, kdy dítě získává mléko a kdy ne. Pokud nezískává mléko správným způsobem, je nepravděpodobné, že by bylo dítě nemocné, ale pravděpodobně matce poklesla tvorba mléka. Nejčastější příčinou neobvykle malého přírůstku hmotnosti po prvních pár týdnech nebo měsících je, že se matce snížila tvorba mléka.

Proč se mohla tvorba mléka snížit?

1. Začali jste užívat antikoncepci. Pokud ano, přestaňte je užívat. Kromě hormonů existují i ​​jiné způsoby jak předcházet těhotenství.

2. Jste těhotná.

3. Snažili jste se natáhnout intervaly mezi kojeními nebo "naučit" dítě, aby spalo celou noc. Pokud je to tak, kojte dítě, když je hladové nebo si saje ruku.

4. Začali jste častěji používat láhev. I v případě, že tvorba mléka je dostatečná, časté používání lahve způsobí, že dítě se začne nesprávně přisávat, právě v době, kdy očekává rychlý tok, a to i v případě, že dítěti dáváte lahví pouze mateřské mléko. Když mléko teče pomalu, dítě se může od prsu odtahovat, čímž se ještě více zkrátí čas, strávený na prsu a ještě více se sníží tvorba mléka. Proč nepoužít pohárek?

5. Příležitostně může snížit tvorbu mléka emocionální "šok".

6. Nemoc, hlavně pokud je spojena s horečkou, může někdy způsobit snížení tvorby mléka. Rovněž mastitida. Naštěstí nemoc matky obvykle nesnižuje tvorbu mléka.

7. Příliš pracujete. Nemusíte být supermatky. Nepřetěžujte se domácími pracemi. Spěte, když spí dítě. Nechte dítě kojit se, zatímco spíte.

8. Některé léky mohou snížit tvorbu mléka - některá antihistaminika (jako Bendryl), pseudefedrin (např. Sudafed).

9. Při krmení kojíte jen z jednoho prsu a myslíte si, že se tak dítě dostane k "zadnímu mléku" bohatému na tuky. Zapamatujte si, že pokud dítě nepije, nedostává se mu žádné mléko a pokud nezískává žádné mléko, nedostává ani tučné mléko. "Dokončete" jednu stranu, a pokud chce dítě více, nabídněte mu druhou.

10. Možná je i kombinace několika uvedených příčin.

 

Někdy tvorba mléka poklesne, hlavně kolem 3. měsíce z nejasných příčin. Je však pravděpodobné, že v dalším odstavci najdete řešení.

Další důvod vyžaduje podrobnější vysvětlení. Pokud je tok mléka slabý, zvyknou si děti v prvních pár týdnech usínat na prsu (toto zpomalení toku se vyskytuje náhle, pokud dítě není správně přisáté, protože dítě je při získávání mléka závislé na matčině spouštěcím reflexu). Dítě bude sát, spát a sát, přičemž nezíská hodně mléka, ale občas se může objevit spouštěcí reflex, a tak dítě vypije víc. Pokud se mléko tvoří vydatně, dítě obvykle dobře přibírá, i když na prsu může strávit spoustu času, přestože matka má dostatek mléka. Mnohé děti ve věku kolem šestého až osmého týdne, někdy mladší, se však začnou při zpomalení toku mléka odtahovat od prsu, často už pár minut po zahájení kojení. Častěji se to vyskytuje u dětí, které hned na začátku dostaly láhev, může to však vyskytnout i u dítěte, které láhev nedostávalo. Matka pak často přeloží dítě na druhý prs, ale tam dítě bude dělat totéž. Může být nadále hladové, a může odmítat prs, přičemž si bude raději sát ruku. Nedostane ani ty dávky mléka, které by dostalo při opakovaném spouštěcím reflexu, kdyby zůstalo na prsu. A tak dítě pije méně, a také tvorba mléka se snižuje a tok mléka se zpomaluje ještě dříve během krmení (protože mléka je méně). Nemusí to vždy probíhat takto, mnohé děti mohou přibírat, i když stráví na prsu jen krátkou chvíli. Mohou se odtahovat a sát si ruku, protože chtějí více sát, ale pokud dobře přibírají, není se čeho obávat.

Aby se tomuto předešlo, je důležité správné přisátí hned od začátku. Mnoha matkám však řeknou, že přisátí je dobré, i když ve skutečnosti není. Dobré přisátí může pomoci, někdy i v pozdějším období. Používání techniky stlačování prsu zajistí, že dítě bude pít dál (viz návod jak dosáhnout, aby dítě bylo schopno sát více mléka).

Někdy mohou pomoci bylinky pro zvýšení tvorby mléka.

Jak se dá zjistit, že dítě na prsu opravdu pije?

Pokud dítě získává mléko (pokud má prs v ústech a dělá sací pohyby, neznamená to ještě, že skutečně získává mléko), měli byste při pozorování brady vidět, jak udělá pauzu poté, co maximálně rozevře ústa a předtím, než zavře ústa, takže jedno sání vypadá takto: (široce otevře ústa -> pauza -> zavře ústa) - video. Pokud byste si to rádi sami vyzkoušeli, vložte si ukazováček nebo jiný prst do úst a sát, jako kdybyste pili s brčkem. Při nasávání vám brada klesne a zůstane dole, dokud sajete. Když přestanete sát, brada se vrátí do původní polohy. Tato pauza, viditelná na bradě dítěte při kojení, znamená, že má ústa plné mléka. Čím je delší pauza, tím více se dítě napilo. Když už jednou víte o pauze, dokážete odlišit mnohé nesmysly o kojení, které se říkají kojícím matkám, jako např. "Kojte dítě 20 minut na každé straně." Dítě, které nepřerušovaně tímto způsobem (s pauzami) pije 20 minut, možná už druhou stranu nebude chtít. Dítě, které saje (nepije), může být hladové i po 20 hodinách na prsu.

 
Materiál Pomalé přibírání po počátečním dobrém přibývání. Květen 2008
Autor a revize: Jack Newman, MD, FRCPC 1995-2005

Překlad: Mami, o.z., 2008

Tento materiál může kopírovat a šířit bez předchozího svolení s podmínkou, že není použit v žádném kontextu, který by porušoval Kodex WHO o marketingu náhrad mateřského mléka.