Nalité prsy - zelné listy

16.10.2011 15:33

 

Silnému nalití prsů, které bývá přibližně 3. nebo 4. den po porodu lze předejít správným přisátí dítěte a efektivním pitím hned od začátku. (Viz text Kojení - důležité je správně začít, jak zvýšit přísunu mléka. Viz také videa na www.drjacknewman.com na pomoc při použití protokolu.)

Jestliže se vám velmi nalijí prsy, prosím věřte, že nalití se zmírní v průběhu 1 nebo 2 dnů, dokonce bez jakékoliv léčby. Pokračujte v kojení dítěte a ujistěte se, že dítěti se daří a že dobře pije a pouze nesaje. Ale pokud by se nalití zhoršilo až do neúnosné míry, nebo pokud dítě nebylo schopno uchopit prs. Mohou pomoci zelné listy, které pomáhají zmírnit nalití rychleji než kapsy ledu nebo jiné rady. Pokud nejste schopna přisát dítě, začněte používat zelné listy, odstříkávat si mléko a dávat odstříkané mléko dítěti lžičkou, pohárkem, po prstě nebo kapátkem do očí a sežeňte si rychle pomoc.


 Jak postupovat:

   1. Použijte zelí.
   2. Pokud se listy nepřizpůsobí tvaru vašeho prsu, rozválejte zelné listy válečkem na těsto.
   3. Obalte prsy zelnými listy a nechte působit asi 20 minut. Dvakrát denně stačí. Obvykle se léčba zelnými listy používá dvakrát až třikrát nebo méně. Někdo tvrdí, že mu pomohlo použít zelné listy po každém krmení a nechat je tam, dokud nezvadnou. Někteří jsou znepokojeni, že takové časté používání snižuje tvorbu mléka.
   4. Zelné listy přestaňte používat, jakmile se nalití začne zmírňovat a začnete se cítit lépe.
   5. Můžete užívat acetaminophen s kodeinem či bez kodeinu, ibuprofen nebo jiný lék na zmírnění bolesti. Když užíváte analgetika, není důvod přestat  s kojením, jak je to ostatně u téměř všech léků.
   6. Kapsy s ledem mohou také pomoci.
   7. Pokud jste jednou z žen, které mají velkou bouli v podpaží na 3. nebo 4. den po porodu, můžete i na tomto místě použít zelné listy.
 


Materiál: Rozmanitá léčba, revize leden 2005

Autor: Jack Newman, MD, FRCPC 2005

Překlad: Mami, o.z., 2008

Tento materiál může kopírovat a šířit bez předchozího dovolení za podmínky, že není použit v žádném kontextu, který by porušoval Kodex WHO o marketingu náhrad mateřského mléka.