Mastitida a absces

16.10.2011 18:57

 

Mastitida je bakteriální infekce prsu, která se obvykle vyskytuje u kojících matek. Ale může se vyskytnout i u žen, které nekojí nebo nejsou těhotné a mohou se vyskytnout dokonce i u malých dětí obou pohlaví. Nikdo přesně neví, proč některé ženy dostanou mastitidu a jiné ne. Bakterie si může najít přístup do prsu přes trhlinku nebo poranění na bradavce, ale i ženy bez poranění na bradavkách dostávají mastitidu a většina žen s trhlinkami na bradavce ji nedostanou.

Mastitidu třeba odlišit od ucpaných a zablokovaných mlékovodů, protože ucpané a zablokované mlékovody netřeba léčit antibiotiky, mastitida si  však často, ale ne vždy, vyžaduje antibiotickou léčbu. Mastitida se také obvykle spojuje s horečkou i intenzivnější bolestí. 

Slabé přisátí a v jeho důsledku slabé vyprazdňování prsu je počátkem situace, v níž se mastitida vyskytuje s větší pravděpodobností, jak je to i při většině problémů s kojením.


Pokud má matka příznaky vyskytující se při mastitidy déle než 24 hodin, měla by začít užívat antibiotika. Pokud má matka příznaky kratší než 24 hodin, je vhodné předepsat antibiotika, ale počkat se zahájením užívání. Pokud se v průběhu následujících 8-12 hodin příznaky zhorší (větší bolest, rozšíření zarudnutí, zvětšení ztvrdlého místa), pak je vhodné předepsaná antibiotika začít užívat. Stejně tak, pokud se během následujících 24 hodin matčin stav nezhorší, ale ani nezlepší.

 

Pokud však symptomy mastitidy začínají v průběhu 8-12 hodin ustupovat, není důvod začít užívat antibiotika. Příznaky by měly postupně mizet a ztratí se v příštích 2 až 5 dnech. Horečka by měla klesnout do 24 hodin, bolest ustoupí do 24 až 48 hodin a zatvrdnutí prsu během několika následujících dní. Zarudnutí však může přetrvávat týden i déle. Pokud se se stav jednou začne zlepšovat, s antibiotiky nebo bez nich, toto zlepšování většinou pokračuje. Pokud se mastitida nevyvíjí podle tohoto vzorce, navštivte lékaře.


Doporučení: Amoxicilin, obyčejný penicilin a některé další antibiotika, které se často předepisují při mastitidě, jsou obvykle při mastitidě zbytečná. Pokud potřebujete antibiotika, musí být účinné na Staphylococcus aureus. Antibiotika účinná na tuto bakterii jsou cefalexin, cloxacilin, flucloxacilín, amoxicilin-kyselina klavulínová, clindamycín a ciprofloxacin. Poslední dvě jsou vhodné pro matky alergické na penicilin. Během užívání těchto léků můžete a měla byste nadále kojit.

Zapamatujte si:

  • Pokračujte v kojení, pokud to není až příliš bolestivé, tak že kojení není možné. Pokud nemůžete pro bolest kojit, tak si aspoň ostříkávejte mléko. Hned, jak jste toho schopna, začněte znovu kojit, čím dříve, tím lépe. Pokračovat v kojení pomáhá rychleji vyřešit mastitidu a rozhodně to není to nebezpečné pro dítě.
  • Teplo (láhev s horkou vodou nebo nahřívací polštářek), aplikovaný na postižené místo napomáhá hojení.
  • Odpočinek pomáhá zvládnout infekci.
  • Horečka pomáhá zvládnout infekci. Snižujte horečku, jen pokud se cítíte špatně, ne jen proto, že ji máte.
  • Léky od bolesti (acetaminophen, ibuprofen) mohou velmi pomoci. Budete se cítit lépe a množství, které se dostane dítěti, je bezvýznamné. Acetaminophen je méně účinný, protože nemá protizánětlivý účinek.


Absces

 

Absces příležitostně komplikuje mastitidu. Nemusíte přestat s kojením, dokonce ani na postižené straně. V minulosti byl absces téměř vždy drénován chirurgicky. Nyní se stále více a více dělá opakovaná aspirace jehlou nebo drenáž, tato metoda méně brání v kojení. Pokud potřebujete chirurgický zákrok, incize by se měla udělat co nejdál od dvorce.

Bulka, která nemizí: Pokud máte bulku, která nemizí nebo se nezmenšuje ani po několika týdnech, měl by vás prohlédnout lékař nebo chirurg nakloněný pro kojení. Aby vám vyšetřili bulku, nemusíte přestat kojit (ultrazvuk, mamograf a ani biopsie nevyžaduje přestat kojit, dokonce ani na postižené straně). Chirurg nakloněný kojení vám neřekne, že musíte přestat kojit, dříve než vám vyšetří bulku v prsu.

 

Potřebujete se ještě na něco zeptat? Kontaktujte nás.

 

Autor: Jack Newman, MD, FRCPC, 2005

Překlad: Mami, o.z., 2008
Tento materiál se může kopírovat a šířit bez předchozího svolení s podmínkou, že není použit v žádném kontextu, který by porušil kodex WHO o marketingu náhrad mateřského mlieka.m.