Ateroskleróza

13.05.2013 21:07

 

Ateroskleróza je příčinou závažných onemocnění srdce a cév, která patří mezi nejčastější příčiny úmrtí ve vyspělých zemích. Nejzávažnější z nich je infarkt myokardu a cévní mozková příhoda (mozková mrtvice).

 

Tato porucha je charakterizována degenerativním postižením cévní stěny, které vzniká ukládáním tuků (cholesterolu), rozpadlých částí tkání a vápníku do stěny tepen v podobě tzv. plátů (plak). Ty zužují průsvit cév a může dojít k tvorbě trombů. Tento proces je zrádný v tom, že probíhá dlouho bez příznaků, až dojde k náhlému zvětšení plátů a tím k zúžení až uzávěru tepen. Při postižení srdečních cév se rozvine koronární (ischemická) choroba srdeční.

 

Rizikové faktory:

 

–         změny tukového metabolizmu – dyslipidémie (zvýšená cholesterolémie, zvýšení triacylglycerolů, zvýšená hladina LDL-cholestrolu,  snížená hladina HDL-cholesterolu)

–         vysoký krevní tlak (hypertenze) – ≥160/≥95 mm Hg

–         kouření cigaret – 8-10/den a více

–         diabetes mellitus

–         nadváha, obezita

–         pozitivní rodinná anamnéza (u rodičů ve věku do 55 let)

–         stres

–         nedostatek fyzické aktivity

 

Prevence a léčba:

 

Ateroskleróza patří mezi civilizační onemocnění především proto, že se zvýšením životní úrovně člověka zvyšuje příjem tuků v potravě, což navozuje nerovnováhu tukového metabolizmu, zvláště při nižší fyzické aktivitě. Významnou součástí léčby i prevence rozvoje aterosklerózy a s ní souvisejících onemocnění jsou dietní opatření.

 

–  omezení příjmu tuků – snížení podílu nasycených mastných kyselin (max. 10% energetického příjmu/den) a cholesterolu (max. 300 mg/den)

– zdrojem jsou především živočišné složky potravy (masné výrobky, vejce, mléko)

–  zvýšení podílu nenasycených mastných kyselin, které příznivě zasahují do metabolických procesů – zdrojem jsou především rostlinné oleje, ale i rybí tuk

– dostatečný podíl vlákniny ve stravě (až 30g/den)

– omezení spotřeby kuchyňské soli (5 – 7,5 g/den)

– snížení energetického příjmu při nadváze a obezitě

 

Pozn.: Uvedená opatření se nevztahují k dětem. Pro růst a vývoj tkání je potřebný dostatečný přívod všech složek, proto strava dítěte musí být dostatečně pestrá a vyvážená. Omezení masných či mléčných výrobků u dětí není žádoucí.

 

 

Tabulka: Výživová doporučení českých odborných společností (r. 2001) pro dospělou populaci s rizikem rozvoje aterosklerózy

 

Potravinová skupina

Doporučené potraviny

Potraviny k omezené konzumaci

Nevhodné potraviny

 

 

Tuky

Spotřebu všech tuků je nutné snížit

Rostlinné oleje (řepkový, olivový, sójový, kukuřičný, slunečnicový), roztíratelné rostlinné tuky s vysokým obsahem nenasycených mastných kyselin (margaríny)

Máslo, sádlo, lůj, vypečený tuk, olej palmový a kokosový, potraviny obsahující vyšší množství ztužených tuků a trans mastné kyseliny

 

 

 

Ryby

Všechny mořské i sladkovodní s výjimkou úhoře

 

Kaviár, úhoř, ryby v majonéze, rybí vnitřnosti

 

Maso

Kuře, krůta, králík, telecí, zvěřina

Libové hovězí, libové vepřové, libová šunka, koňské uzeniny

Viditelný tuk na mase, husa, kachna, slepice, tučná masa – vepřové, skopové, uzené maso, mletá masa, vnitřnosti, paštiky, prejty, tlačenky, konzervy, uzenářské výrobky, čajovka, vuřty, klobásy

 

Mléko a mléčné výrobky

Podmáslí, nízkotučný tvaroh, tvrdý tvaroh, nízkotučný jogurt, kefír

Mléko, mléčné výrobky do 2% tuku, sýry do 30% tuku v sušině

Plnotučné mléko, tučný tvaroh, smetana, šlehačka, sušené a kondenzované mléko, smetanové jogurty, smetanové zmrzliny, smetanové sýry a sýry s více než 30% tuku

 

Vejce

Bílek v libovolném množství

1-2 celá vejce týdně, pouze na přípravu pokrmu

Vaječné žloutky, majonézové saláty

 

 

Zelenina

Všechna čerstvá, zmrazená i sušená jako součást každodenního jídla, v různých úpravách, brambory

 

Smažená zelenina, smažené hranolky, smažené bramborové lupínky – chipsy

 

 

Ovoce

Nejlépe v syrovém stavu

Kompoty připravené za pomoci umělého sladidla – dia kompoty, dia sirupy, dia džemy

Kandované ovoce, fíky, datle, kompoty  a marmelády s cukrem

 

 

Luštěniny a obiloviny

Hrách, fazole, čočka, sójové boby, krupky, pohanka, jáhly, celozrnná pšenice, rýže, ovesné vločky a otruby, müsli výrobky bez polevy, vlákninové křupky, bezvaječné těstoviny

 

 

Pečivo

Tmavý chléb, celozrnné výrobky, dalamánky, pečivo z celozrnné a více vymílané mouky

Netučné rohlíky, netučné pečivo

Cukrovinky, sladké pečivo, tučné krémové pečivo, čokoláda, máslové výrobky, smažené pečivo, moučníky z listového těsta

 

Ostatní

Ořechy, koření všeho druhu, bylinné čaje, neslazené minerálky, light nápoje, minerální a pramenité vody

Sezamová. Slunečnicová, lněná semínka – jako přísada do salátů

Pozor na kupované hamburgery, párek v rohlíku, smažené bramboráky, smažené langoše

 

Autor: Mgr. Karla Krčálová, nutriční terapeut