10 nejčastějších otázek o kojení

09.02.2012 19:02

 

Pokud máte doma novorozeně, je pro vás vše nové a jistě Vás trápí řada otázek. Jak často kojit? Nevychovám si závisláka? Kdy začít přikrmovat? Následující článek se Vám na tyto a jiné pokusí odpovědět.

 

Jak často kojit?

 

Tady platí jednoduchá zásada: TAK ČASTO, JAK CHCE VAŠE MIMINKO. U malých dětí platí, že je každé individuální, některé se chce kojit každou hodinu jiné každé 3 hodiny. Kojit na požádání – kdykoli si dítě řekne – je ideální až do 2 let věku dítěte.

 

Jak dlouho kojit?

 

Tady opět neplatí žádná omezení. Některé děti pijí hltavěji, jiné méně hltavě to, zda vaše dítě pije, poznáte podle pauzy v bradě. OMEZOVÁNÍ DÉLKY KOJENÍ VEDE K PLÁČI A NESPOKOJENOSTI DÍTĚTE. Pokud však kojíte dlouho a dítě je stále nespokojené, může to souviset se špatnou technikou kojení, v tom případě kontaktujte laktační poradkyni.

 

Nepřekrmím své dítě častým kojením?

 

Opravdu NE. Kojení neposkytuje dětem pouze zdroj energie a živin, ale především pocit lásky, péče, uklidnění a přijetí. Dítě do 6 měsíců nevnímá sebe a matku jako 2 bytosti, ale jako jednu bytost. Proto je dítě v náruči matky spokojené s pocitem bezpečí. V průběhu kojení vzniká u dítěte řada mozkových propojení, které pomáhají rozvoji mozkových hemisfér. No a v neposlední řadě platí, že děti do 2 let věku mají velmi silně vyvinuté smysly pro přejedení, takže se při kojení nepřejídají.

 

Co se stane, když se smíchá již natrávené mléko s čerstvým mlékem?

 

Nestane se absolutně nic. Stejně tak jako, když sníte oběd a za hodinu po obědě sníte ovoce, zákusek nebo vypijete kávu s mlékem. Vše se v trávicím traktu přirozeně stráví. Důvodem, proč se dítě po nakojení chce opět (třeba za hodinu) kojit může být pocit žízně, chladu, horka nebo nepohody, kterou následující kojení spolehlivě zažene.

 

Mám dítě před kojením a po kojení vážit?

 

Ne. Vážení stresuje Vás i miminko. Kojit byste měla začít co nejdřív, kdy dítě začne vykazovat první signály k tomu, že má hlad (nečekat s přebalováním a jinými aktivitami). Proč? Pokud kojení a přísun jídla oddalujete, může se stát, že dítě bude nevrlé a příliš vyhladovělé a bude se vám u prsu vztekat a plakat a kojení tak může být nepříjemné. Vážení po kojení neinformuje o tom, kolik mléka dítě vypilo je pouze jakousi nic neříkající informací, to kolik mléka dítě pije, poznáte podle pauzy v bradě. Vážení stačí vždy na prohlídkách u pediatra.

 

Je pravda, že kojené dítě by nemělo dostávat dudlík ani láhev?

 

ANO, tyto dvě pomůcky kojeným dětem nepatří. Technika pití z lahve a uchopení dudlíku se velmi výrazně liší od techniky kojení. Také nápoj z lahve teče mnohem rychleji a plynulejším tokem než mateřské mléko a tak dochází k častému přejídání takto krmených dětí.

Je studiemi podloženo, že děti, které dostávaly dudlík nebo láhev se přestaly kojit mnohem dřív (zapomněly to).

 

Mohu kojit, když mám horečku nebo jsem nemocná?

 

ANO, není důvod přestávat s kojením, protože máte teplotu. I pokud teplota vystoupá nad 40°C, takto ohřáté mléko není pro dítě žádným nebezpečím. Naopak pokud jste nemocná a kojíte dál dítěti tak předáváte řadu imunitních látek, které ho ochrání před nemocemi nebo pomohou k jejich lehčímu průběhu.

 

Mohu s dítětem spát v posteli?

 

Určitě ANO. Pokud dítě kojíte, dojde ke sladění spánkových cyklů vás a dítěte, začnete se pak probouzet spolu s dítětem. V praxi to znamená, že v momentě, kdy dítě začne vydávat signály o tom, že se chce kojit, vy už jste také lehce probraná a postačí vám pouze otočit se na správný bok a přiložit dítě k prsu. Nedojde tak k tomu, že by Vás probudil až pláč dítěte vy byste byla následně nucená vstát z postele.  Spíte-li s dítětem v posteli, nedojde při kojení k vašemu ani jeho úplnému probuzení a dítě po nakojení opět spokojeně usne. Nejste nucena čekat, až tvrdě zaspí, než ho můžete vrátit zpět do postýlky. Vyspíte se tak oba mnohem lépe.

 

Rozmazlím své dítě, když jej budu často nosit a chovat?

 

Dítě, které je často chováno pláče 10x méně. Chované a nošené děti jsou kojeny mnohem déle.

 

Nebude moje dítě závislé?

 

Řada maminek v určitém věku získá pocit, že kojené dítě je na ní abnormálně závislé, že vyžaduje mnohem častější kojení než doposud, většinou to bývá kolem 1-1,5 roku věku dítěte. Toto je však velmi přirozené a u dítěte toto období může trvat několik týdnů až měsíců, ale pokud dítě zjistí, že maminka je opravdu k dispozici a že je stále přijímáno s plnou péčí a láskou většinou tato zvýšená frekvence opět opadne. Každé dítě jednou dospěje do věku, kdy se samo přestane chtít kojit, k tomuto takzvanému přirozenému odstavení může dojít od 2 let věku. Tento milník je pro jeho budoucí vývoj velmi důležitý, protože dítě samo dojde k prvnímu zásadnímu rozhodnutí.

Ke stejnému rozhodnutí dítě dojde, pokud spí s rodiči v posteli. Jednoho dne zcela přirozeně vymění jejich společnou postel za svoji postýlku. Nebojte se, každé dítě je osobnost a právě tato výchova vede děti k získání jistoty a samostatnosti.

 

Otázek ohledně kojení má každá matka mnoho, proto se nás určitě zeptejte velice rádi Vám poradíme.