Základní živiny

Vláknina

17.05.2013 21:34
  Vlákninou se označuje část stravy, která není rozkládána enzymy trávicího ústrojí člověka. Prochází tak (s výjimkou části rozpustné vlákniny) v nezměněné formě tenkým střevem a může být fermentována teprve účinkem enzymů mikroflóry tlustého střeva za vzniku energeticky využitelných mastných...

Sacharidy

17.05.2013 21:32
    Sacharidy představují další základní složku stravy. Vznikají v přírodě v buňkách fotoautotrofních organizmů tzv. fotosyntézou. Jejich zdroji v potravě jsou kromě mléka potraviny rostlinného původu. Tvoří velkou skupinu chemických látek, jejichž základ tvoří tzv. cukerné...

Zdroje a funkce vitamínů

17.05.2013 21:29
  VITAMIN ZDROJE FUNKCE A (RETINOL) Máslo, tučné mléčné výrobky, vejce, játra, rybí tuk, roztíratelné jedlé tuky Podpora očního barviva, podpora imunitního systému, stavba a podpora epitelu (kůže a...

Vitaminy

17.05.2013 21:24
  Vitaminy jsou organické látky neenergetické povahy, které organizmus potřebuje, ale neumí je sám syntetizovat vůbec, nebo jen nedostatečně, a proto musí být přijímány v potravě (s výjimkou vitaminu D). Vitaminy se vyskytují v malých koncentracích prakticky ve všech potravinách. Každý má svou...

Voda

17.05.2013 21:16
  Voda nepatří mezi živiny, ale její přívod a správné udržování vodní rovnováhy v organizmu je nezbytné. Voda tvoří největší část lidského těla, 50-75%, v nepřímé závislosti na zastoupení tělesného tuku, větší množství vody v těle mají muži, menší množství mají ženy, u dětí je procento vyšší...